Bold city, brave decisions: Hoe de stad Groningen zichzelf ontwikkelde tot een voorbeeldige stad
Een tentoonstelling door De Zwarte Hond
Tentoonstelling: 13 juni-15 september 2024, open di-zon van 10:00-18:00 uur
Opening en podiumdiscussie: 12 juni 2024 om 18:30 uur (meer info onderaan dit bericht)
In 2024 vieren we het 60-jarig jubileum van de stedenbanden tussen Graz en Groningen. Voor deze gelegenheid heeft het Haus der Architektur Graz het Nederlands/Duitse De Zwarte Hond uitgenodigd om de stad Groningen aan de inwoners van Graz te presenteren. Het bureau heeft in haar 35-jarig bestaan een belangrijke rol gespeeld bij het aanzicht en vormgeven van deze stad, zowel architectonisch als stedenbouwkundig.
Met de tentoonstelling ‘Bold city, brave decisions: Hoe de stad Groningen zichzelf ontwikkelde tot een voorbeeldige stad’ geeft het bureau inzicht in de transformatie van de stad in de afgelopen decennia. De tentoonstelling zet daarmee aan tot een levendige uitwisseling over de uitdagingen waar de zustersteden voor stonden en staan, en de toekomstige moedige beslissingen die ze moeten nemen.
In Noordwest Europa ontwikkelen veel mid-size steden zich tot heel aantrekkelijke centra. Zo ook Graz en Groningen, steden die daardoor beide een gestaag groeiende bevolking hebben. De uitdagingen waar deze mid-size steden voor staan variëren: Hoe kunnen groeiende steden zich duurzaam verder ontwikkelen? Hoe kunnen leefbare, duurzame en inclusieve steden meegroeien met hun bevolking? Van wie kunnen we leren om geïnspireerde keuzes te maken hoe we de steden van de toekomst moeten ontwerpen en beheren? Hoe kunnen we een hoge levenskwaliteit garanderen in een sociaal en ecologisch duurzaam ontworpen stad? Met andere woorden, hoe kunnen we steden vandaag de dag leefbaar houden?
De steden Graz en Groningen hebben veel gemeen: beide hebben ongeveer 300.000 inwoners en een historisch centrum langs kleine rivieren. Hun universiteiten, elk met meer dan 60.000 studenten, zijn belangrijke nationale centra voor onderzoek, wetenschap en cultuur binnen hun regio en daarbuiten. Beide steden hebben een levendige en diverse creatieve scène met festivals en evenementen voor kunst, muziek en design. Daarnaast kunnen beide steden terugkijken op een lange geschiedenis van hoogwaardige architectuur, gekenmerkt door een doordachte combinatie van historische en moderne bouwkunst.
Deze vele overeenkomsten maken het bijzonder interessant om de aanpak van stedelijke ontwikkeling in Graz en Groningen te vergelijken. De tentoonstelling en bijbehorende openingsdiscussie zijn daarom bedoeld om de dialoog tussen beide steden en hun burgers over toekomstige stedelijke ontwikkeling te stimuleren en strategieën uit te wisselen voor het creëren van sociaal en ecologisch duurzame steden.
De tentoonstelling in het Haus der Architektur neemt de stad Groningen onder de loep. Na een overzicht van de historische ontwikkeling van Groningen worden drie van de belangrijkste ‘brave decisions’ en hun implementatie in verschillende fasen van de stadsontwikkeling als voorbeeld gepresenteerd. Deze omvatten de uitvoering van het stadsuitbreidingsplan van Berlage, dat in 1928 werd ontwikkeld en in 1932 werd geactualiseerd, de ontwikkeling en uitvoering van het verkeerscirculatieplan van Max van den Berg in 1977, en de ondersteuning van innovatieve en soms controversiële architectonische projecten door Ypke Gietema, die van 1978 tot 1992 de Groningse wethouder voor ruimtelijke ontwikkeling was. Samen hebben deze moedige beslissingen in de afgelopen eeuw Groningen gemaakt tot de compacte, karakteristieke en voorbeeldige stad die het nu is.
Lees hier het persbericht als pdf.
De tentoonstelling ‘Bold city, brave decisions: Hoe de stad Groningen zichzelf ontwikkelde tot een voorbeeldige stad’ wil zowel burgers als deskundigen inspireren en uitnodigen aan te sluiten bij de discussie over de stad en haar toekomst, haar publieke en politieke dimensie presenteren en de relatie en uitwisseling tussen haar inwoners bevorderen.
Opening en podiumdiscussie
12 juni 2024, 18.30 uur, HDA, Mariahilferstraße 2, 8020 Graz
Welkom
Beate Engelhorn, Directeur HDA
Judith Schwentner, Vice-Burgemeester Graz
z. Exc. de heer Peter Potman, Nederlandse Ambassadeur in Wenen
Steden in dialoog
Bertram Werle, Directeur Stadsplanning Graz
Bert Popken, Hoofd Ruimtelijke Ordening Groningen
Ellen Schindler + Jeroen de Willigen, De Zwarte Hond
Judith Schwentner, Vice-Burgemeester Graz
moderator: Beate Engelhorn