Cahier Out there

Met gepaste trots presenteren wij Out there. Deze publicatie is de eerste uit een reeks cahiers die wij vanaf nu in eigen beheer gaan uitgeven. Wij willen graag onze fascinaties, kennis en kunde op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschaparchitectuur met u delen. Door de vakdiscussie te voeden met onze inzichten hopen we u mee te nemen in de werkwijze van De Zwarte Hond. Met de cahiers Out there presenteren wij ons engagement zonder dogma.

De wereld van stedenbouw en architectuur wordt steeds complexer. Om als bureau waarde te creëren voor opdrachtgevers en gebruikers wordt iedere opdracht vanaf het begin integraal aangepakt. Wij maken het nuttige zo aangenaam mogelijk en dit lukt alleen door de mens centraal te stellen en midden in de samenleving te staan. Maatschappelijke invloeden, haar veranderingen en ontwikkelingen gebruiken wij niet alleen om onze ontwerpen te versterken. Het helpt ons te allen tijde om ons doel te bereiken: het verbeteren van de woon,- leef- en werkomgeving. Wij houden namelijk van mensen.

In deze eerste uitgave van Out there hebben wij de herdefiniëring van de stedenbouwkundige discipline centraal gesteld. Het Rijk heeft eerst ‘RO’ uit de titel van het ministerie geschrapt en de verantwoordelijkheid voor het beleid vervolgens versnipperd over meerdere ministeries. Ook wordt een groot deel van de verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening over de schutting gegooid naar de lagere overheden. Maar bij de lagere overheden is allang geen expertise meer. Stedenbouwkundige diensten bij provincies en gemeenten zijn inmiddels uitgekleed tot op het bot en gereduceerd tot een faciliterend orgaan.

Toch heeft decentralisatie wél kans van slagen. Alleen dient dan wel de verhouding en de communicatie tussen de verschillende betrokken partijen te veranderen. Daarvoor is het noodzakelijk een nieuw stedenbouwkundig instrumentarium toe te passen. Bij toekomstige projecten staan programma en tempo van ontwikkeling centraal en niet meer winstmaximalisatie en een gewenst eindbeeld. Met deze publicatie gaan we op zoek naar een andere vorm van stedenbouw waarmee we antwoorden proberen te vinden op de hedendaagse problematiek.

Out there #1; Opdrachtformulerende stedenbouw & Daadkrachtige open stedenbouw; Geïllustreerd (kleur en zwart/wit); Paperback, 112 pagina’s, formaat 16,5 x 22 cm; ISBN 9789081733908; Prijs inclusief BTW en verzendkosten: € 24.95

Bestellen? Stuur een e-mail met uw naam en postadres naar: info@dezwartehond.nl. Wij sturen Out there zo snel mogelijk naar u toe.