De toekomst van Kraftwerk Frimmersdorf krijgt vorm
De stilgelegde energiecentrale van Frimmersdorf, ooit een van de grootste bruinkoolcentrales ter wereld, wordt de komende jaren omgevormd tot een modern digitaal centrum.
De locatie in de het hart van de Rijnlandse mijnstreek combineert industriële geschiedenis, duurzame ontwikkeling en economisch potentieel.
Een digitaal centrum met eigen identiteit
De kern van de transformatie is de ontwikkeling van een innovatief digitaal centrum dat zich richt op duurzaamheid, digitalisering en arbeidsintensieve ontwikkeling. De 550 meter lange turbinehal blijft behouden als bezienswaardigheid en wordt onderdeel van het nieuwe open stadscentrum, dat het historische erfgoed combineert met moderne commerciële ruimte. De zorgvuldige combinatie van moderne ontwikkeling en het behoud van industrieel erfgoed zal de locatie veranderen in een plek met een unieke identiteit die de geschiedenis bewaart en tegelijkertijd nieuwe perspectieven biedt.
Flexibele commerciële ruimte en duurzame mobiliteit
De commerciële ruimtes zijn flexibel ontworpen en bieden ruimte voor grote en kleine bedrijven. Centrale voorzieningen zoals een kantine, evenementen- en sportruimtes maken de locatie aantrekkelijk en levendig. Het mobiliteitsconcept richt zich op duurzame vervoersmiddelen en verbeterde verbindingen met het openbaar vervoer. Gemotoriseerd verkeer wordt geconcentreerd in de mobiliteitshub om parkeerruimte op de afzonderlijke commerciële terreinen te minimaliseren. Zo wordt ook de commerciële ruimtes efficiënt gemaximaliseerd en ontstaat er wegruimte om het digitale centrum vrij te houden van stilstaand verkeer.
Klimaatadaptatie en groene open ruimten
Hoewel het industriële gebruik van de voormalige locatie waar de energiecentrale lag sterk zichtbaar is, is het zuidelijke deel al voorzien van parkachtig en hoogwaardig groen langs de wegen. Deze vegetatietypologie wordt in het hele gebied voortgezet en geeft het bedrijventerrein een speciale identiteit en herkenningswaarde. Het hele gebied volgt het ‘sponsstad’ principe en integreert zowel de natuurlijke ruimte van de Erft als bestaande structuren zoals de Grabenbunker 2 die dienen als retentiegebieden voor regenwater om het gebied veerkrachtig en klimaatadaptief te maken.
Stapsgewijze ontwikkeling
De transformatie zal in verschillende fasen plaatsvinden. De eerste gebieden zullen vanaf 2024 beschikbaar zijn voor hergebruik, terwijl de sloop in de zuidelijke gebieden doorgaat tot in 2030 en verder. De bestaande infrastructuur zal verder worden gebruikt en waar nodig uitgebreid.