De Zwarte Hond associeert met Bonnema architecten

De Zwarte Hond gaat per 1 april 2012 een verbintenis aan met Bonnema Architecten. Bonnema Architecten wordt onderdeel van De Zwarte Hond, maar blijft onder eigen naam opereren. Bonnema Architecten is bekend geworden met een specifiek portfolio op het gebied van gezondheidszorg en (grote) bedrijfs- en overheidsgebouwen. Het portfolio van De Zwarte Hond wordt bepaald door complexe stedenbouwkundige plannen en architectuur van woonhuizen tot multifunctionele gebouwen.

Bonnema Architecten werd in 1957 opgericht door Abe Bonnema. Na diens overlijden in 2001 hebben Jaap Eenshuistra, Hylco van der Woude, Jaap van Oene en Jan van der Leij het bureau voortgezet. 

De banden tussen De Zwarte Hond en Bonnema Architecten gaan ver terug. Oprichter Jurjen van der Meer kende Abe Bonnema als bevriend collega en heeft daarnaast gestudeerd met Jan van der Leij. Ben van der Meer begon zijn carrière bij Abe Bonnema en is nu één van de associates bij De Zwarte Hond.

De directies van beide bureaus zijn ervan overtuigd dat de samenwerking grote meerwaarde biedt. Jeroen de Willigen, algemeen directeur van De Zwarte Hond: ‘De Zwarte Hond werkt veel aan DBFMO projecten en vergelijkbare projecten die integraal met andere partijen gerealiseerd worden. De organisatie is dan ook ingericht op deze snel veranderende opgave voor architecten. Door de samenwerking met Bonnema Architecten bundelen we kennis en ervaring en zijn we samen sterker voor de opgaven in de toekomst. De dagelijkse leiding van het bureau komt in handen van Jurjen van der Meer en Ben van der Meer samen met het huidige managementteam. Jan van der Leij, algemeen directeur van Bonnema Architecten: ‘Bonnema is een bureau met een rijke historie en een prachtig portfolio. Samen met onder meer de analytische en technische expertise van De Zwarte Hond heeft het nu ook een stevig fundament voor de toekomst.

Bonnema Architecten is onder andere bekend geworden met het ontwerp van het kantoor van Nationale Nederlanden (Rotterdam), de Achmea toren (Leeuwarden) en het hoofdkantoor van Interpolis (Tilburg). Daarnaast heeft Bonnema een aantal ziekenhuizen, zoals Boxmeer en Sittard in haar portfolio. Het bureau won nationale en internationale prijsvragen en exposities van het werk van Bonnema waren te zien in onder andere Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam en het Museum of Modern Art te New York.

De Zwarte Hond bestaat sinds 1985 en heeft vestigingen in Groningen, Rotterdam en Keulen. Onder leiding van Jeroen de Willigen, Willem Hein Schenk, Eric van Keulen en Jurjen van der Meer wordt gewerkt aan het realiseren van architectuur, stedenbouwkundige opgaven en landschappelijke vraagstukken. Recente projecten van De Zwarte Hond zijn: studentenhuisvesting in Delft, het Laboratorium Voor Infectieziekten in Groningen, Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk in Assen, het hoofdkantoor van Volker Wessels in Amersfoort, en het masterplan voor Anna’s Hoeve in Hilversum.
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Petra Verheij (JunePR) op telefoonnummer(s): 010-4121265 | 06-45020904 of via mail: petraverheij@junepr.nl. Meer (achtergrond)informatie is ook te vinden op: www.bonnema.com.

Zie poster (PDF) met selectie werk van De Zwarte Hond & Bonnema architecten.

Beeld: Frank Hanswijk