De Zwarte Hond finalist in Bremerhaven

De Zwarte Hond & DELVA Landscape Architecture/Urbanism zijn samen met de Deense bureaus COBE en Adept geselecteerd voor de tweede ronde van de tender voor de herontwikkeling van het ‘Werftquartier’ in Bremerhaven. Dit 140 hectare grote voormalig scheepswerfkwartier in de Duitse havenstad zal worden getransformeerd tot een gemengde wijk met een aantrekkelijke verblijfskwaliteit. in de eerste ronde waren zes ontwerpbureaus uitgenodigd een visie te ontwikkelen, waarvan nu dus drie zijn afgevallen.

Het plan van De Zwarte Hond & DELVA neemt de barrières weg tussen werf en stad, voegt een divers programma van wonen en werken toe en voorziet in de herontwikkeling van drie oude havens tot respectievelijk ‘innovatiedok’, ‘vrijetijdsdok’ en ‘visserijdok’. Een belangrijke impuls voor het gebied zal de uitbouw zijn van de wetenschapscampus, waarvan nu al een aanzet aanwezig is.

Met een flexibele fasering wordt eerst ingezet op de ontwikkeling van hotspots, waarna hergebruik van oude constructies, transformaties en verdichtingen de nieuwe stadswijk stap voor stap gestalte zullen geven.

De komende maanden werken de drie finalisten hun inzendingen verder uit, waarna in juli het winnende plan zal worden gekozen. De bouwwerkzaamheden zouden moeten starten in 2022.