De Zwarte Hond in tentoonstelling architectuurcentrum DAZ Berlijn

Zaterdag 27 oktober wordt in DAZ de tentoonstelling „Neue Standards. Zehn Thesen zum Wohnen“ geopend. DAZ is het architectuurcentrum in Berlijn. Tien architecten, waaronder De Zwarte Hond partner Matthias Rottmann, formuleerden vanuit hun eigen persoonlijke ervaring in tien essays elk een nieuwe standaard voor woningbouw. Matthias Rottmann stelt in zijn essay de vraag wat de betekenis en kansen zijn van het „seriële“ voor de huidige en toekomstige woningbouwopgave. 

De „nieuwe standaards“ staan voor een manier van wonen waarbij levensbehoeften heroverwogen worden en sfeer centraal staat en voor compacte en aanpasbare woningbouw. Hoe wonen betaalbaar kan blijven wanneer bewoners kunnen participeren in de ontwikkeling van hun stad is een thema, net als verdichting als een mogelijkheid voor stedelijk wonen.  De „Neuen Standards” breken met de kwantitatieve normen in de woningbouw, reflecteren op de hedendaagse eisen in de woningbouw en zijn het startpunt van een discussie over woonkwaliteit.

De tentoonstelling is tot 22 januari te zien in architectuurcentrum DAZ in Berlijn, op woensdagen en zondagen van 15:00 tot 20:00 uur. Daarna zal de tentoonstelling in andere steden te zien zijn.