De Zwarte Hond ontwerpt kunstenpand Hart van Zuid

Team Ballast Nedam heeft met de visie 'Hart van Zuid, plek om te blijven' de aanbesteding gebiedsontwikkeling Hart van Zuid verworven. De Zwarte Hond is als architect betrokken bij deze transformatie van Rotterdam Zuid. Met de realisatie is de komende twintig jaar een totale investering van ongeveer 330 miljoen euro gemoeid.

Ahoy ondergaat een forse uitbreiding met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid. Aan het nieuwe Plein op Zuid verrijst een nieuw kunstenpand met bibliotheek en theater. Het nieuwe zwembad Charlois wordt ingepast in het huidige deelgemeentekantoor. Bovendien wordt fors geïnvesteerd in het aanwezige talent in dit deel van Rotterdam en krijgt het gebied veel betere en gebruiksvriendelijkere verbindingen door onder andere een nieuw OV-knooppunt.

Kraaijvanger is verantwoordelijk voor de supervisie op het Masterplan en voor de architectonische uitwerking van o.a. Ahoy en het OV knooppunt. Karres+Brands landschapsarchitecten nemen de openbare ruimte voor hun rekening en wij ontwerpen het Kunstenpand.

Theater Zuidplein en de bibliotheek gaan in het nieuwe Kunstenpand intensief samenwerken. Zo kunnen zij samen een brede programmering bieden op het gebied van theater, lezen, leren en informeren. Hiermee vervult het Kunstenpand een belangrijke maatschappelijke rol binnen Hart van Zuid. Met een veelzijdige programmering, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds geeft het pand reuring in het gebied. De spil van het Kunstenpand wordt gevormd door de centrale ontvangsthal met het trappenhuis en overlopen in het hart van het gebouw. Alle programmaonderdelen liggen rondom deze centrale ruimte en vanuit deze dynamische plek zijn alle publiek toegankelijke onderdelen te bereiken.
 

Voor meer informatie mail Jeroen de Willigen of Bas van Bolderen.