De Zwarte Hond ontwerpt onderkomen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Zorginstelling De Noorderbrug kiest ervoor om het wonen de komende jaren te concentreren op aansprekende plekken. Uitgangspunt is dat mensen vanuit hun eigen kracht een zo zelfstandig en volwaardig mogelijk leven kunnen leiden. Drie woonlocaties en het talentcentrum van De Noorderbrug in Leeuwarden worden samengevoegd in één gebouw aan de Sixmastraat in Leeuwarden. Zeventig mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een neurologische aandoening krijgen hier straks een nieuw thuis met uitzicht over de rivier de Potmarge. Het stoere plan, ontworpen door De Zwarte Hond, wordt gekarakteriseerd door grote vlakken van verschillende steensoorten.

De appartementen van circa 50 m² zijn op elke verdieping georganiseerd rondom een gemeenschappelijke huiskamer met ruime buitenruimtes op het zuiden. De grote vide rondom het trappenhuis brengt ruimtelijkheid en zorgt ervoor dat daglicht diep het gebouw binnenvalt. Tevens geeft het een gevoel van luxe. In de appartementen wordt ditzelfde gevoel gecreëerd door grote ramen met uitzicht op de omgeving. Op de begane grond liggen de gemeenschappelijke ruimtes rondom een omheinde tuin.

De toekomstige bewoners, hun familie en medewerkers worden gedurende het ontwerpproces betrokken bij de totstandkoming van hun nieuwe onderkomen. Momenteel wordt het gebouw in nauwe samenwerking met Van Wijnen uitgewerkt in BIM.