De Zwarte Hond wint Archicup 2019

De jaarlijkse Archicup Rotterdam verbroedert, maar maakt de Rotterdamse architectenbureaus ook fanatiek. Iedereen wil met de felbegeerde oranje bokaal naar huis. De Zwarte Hond schreef editie 2019 op zijn naam. In de finale in het Excelsior-stadion versloeg ons team titelverdediger OMA met 1-0.

De Zwarte Hond won deze editie alle acht de wedstrijden, maakte twintig doelpunten en kreeg er slechts vier tegen. De Zwarte Hond is het eerste bureau dat de Archicup drie keer wist te winnen, in 2004, 2016 en 2019. OMA en MVRDV staan allebei op twee titels.

‘Allereerst wil ik toernooiorganisator Mecanoo bedanken’, zegt stedenbouwkundige Kjai Tjokrokoesoemo, aanvoerder van het De Zwarte Hond-team. ‘De organisatie was echt goed. Het was een superleuke dag, met voor ons natuurlijk een prachtig resultaat. Alle wedstrijden waren heel spannend, met een penalty shootout in de halve finale en een krappe 1-0 overwinning in de finale. Goed voor de teambuilding ook. in ons team speelden collega’s van onze vestigingen in de Groningen, Keulen en Rotterdam samen.’

In de eerste wedstrijd van de dag, tegen Groosman Architecten, keek De Zwarte Hond nog tegen een 0-1 achterstand aan. Vakkundig werd dit omgebogen in een 2-1 overwinning. Daarna was De Zwarte Hond niet te stoppen. Niet in de poulefase en niet in de knock-outfase. Bijna de helft van alle De Zwarte Hond-goals kwam van de voet van ontwerper Manuel Villalain, die zich zo ontpopte tot goalgetter. Matchwinner in de halve finale tegen Powerhouse was keeper Marco Overwijk, die in de shootout de laatste Powerhouse-penalty uit de hoek tikte. in de finale streden OMA en De Zwarte Hond allebei voor hun derde titel. Na een soepel uitgespeelde aanval prikte architect Thomas Drenth de bevrijdende 1-0 binnen. Verliezend finalist OMA mag in 2020 de volgende editie van de Archicup organiseren.

Fotografie: Leon van der Velden