De Zwarte Hond wint Steden in Beweging (StiB) Award met cultuurgebouw Zinder
De Zwarte Hond en de gemeente Tiel hebben de Steden in Beweging (StiB) Award 2019 gewonnen voor cultuurgebouw Zinder in het Gelderse Tiel. Dat maakte de jury vandaag bekend tijdens vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. De prijs is bedoeld voor de meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. De Zwarte Hond ontwierp in opdracht van bouwconcern VolkerWessels niet alleen het gebouw, maar was ook verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en – samen met Felixx – voor het landschapsontwerp.
“Het pand wordt écht multifunctioneel gebruikt. Door Tielenaren, maar ook bezoekers uit de regio en daarbuiten. Van buurjongetjes die in en uit rennen, tot senioren die een drankje komen doen.” Uit het juryrapport
Tussen de binnenstad van Tiel en de Waal staat sinds 2017 het nieuwe cultuurgebouw Zinder, met een multifunctionele zaal, de bibliotheek, Zinder Educatie, het centrum voor de kunsten, en een vierlaagse, ondergrondse parkeergarage. De naam zegt genoeg: het nieuwe cultuurcluster zindert, bruist en prikkelt en nodigt de bewoners van Tiel en omgeving uit om mee te doen. Muziek- of dansles, een schildercursus volgen, boeken lenen, repeteren met je band en een concert bezoeken, het gebeurt allemaal in Zinder. Het cultuurgebouw is spil in de plannen van de gemeente om de aantrekkingskracht van Tiel te versterken. Belangrijk doel is om de kwaliteiten van de Waal beter te benutten, de relatie tussen binnenstad en rivier te versterken, het voorzieningenniveau te verhogen en de binnenstad toegankelijker te maken.
Gouden lampion
Het uitnodigende cultuurgebouw geeft Tiel een nieuw en uniek herkenningspunt. Blikvanger is de ‘gouden lampion’, die als het ware zweeft boven de grote zaal van Zinder. Het origamipatroon van de lampiongevel toont zich telkens weer anders aan de bewoners van Tiel, afhankelijk van perspectief, weersomstandigheden en moment van de dag. Het robuuste, natuurstenen deel van het gebouw ernaast herbergt de bibliotheek. Waar de lampion een opvallend baken is in Tiel, zoekt de bibliotheek meer verbinding met de historische binnenstad. De centrale entreehal vormt de schakel tussen de twee volumes met elkaar en met het plein. Hier ontmoeten bezoekers elkaar.
impuls
De centrale hal strekt zich uit over de gehele hoogte van het gebouw en opent de deur naar bibliotheek, café, kunstuitleen, toeristisch informatiepunt en het Tielse archief. De sculpturale trap is de blikvanger die de toegang vormt naar de ateliers, lokalen en kantoren op de verdiepingen. De multifunctionele zaal heeft zowel een entree in de hal als aan het plein. ‘Zinder is een prachtig gebouw geworden en betekent een fantastische impuls voor Tiel en de wijde regio, het culturele leven in het bijzonder’, zegt Ruud van Zuilen, directeur van Cultuurbedrijf Tiel.
inbedding
De Zwarte Hond ontwierp het gebouw, maar maakte ook het stedenbouwkundig ontwerp en – samen met Felixx Landscape Architects & Planners – het landschapsontwerp. Die combinatie zorgde voor een extra zorgvuldige inbedding van het project tussen rivier, historische binnenstad en de formele rechtbankstraat. Niet alleen heeft Tiel met Zinder een uitnodigend cultuurgebouw en uniek herkenningspunt. Er is ook een aangenaam plein bijgekomen, inmiddels een populaire verblijfsplek met uitzicht op de rivier. De grote raampartijen geven een inkijkje op wat er gebeurt in het gebouw. De ondergrondse parkeergarage met plek voor 580 auto’s wordt als zeer gebruiksvriendelijk beoordeeld en zorgt ervoor dat het voormalige parkeerterrein aan de Waal voortaan gebruikt kan worden voor evenementen. Door de entree van de garage los te knippen van het gebouw en ook op die manier vorm te geven, heeft de binnenstad een nieuwe, welkome entree gekregen.
Over de prijs
De drie andere genomineerden voor de StiB Award waren imagewharf en Rhapsody in West in Amsterdam en het Noordgebouw in Utrecht. De vakjury bestond dit jaar uit: bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van de Kamer van Koophandel, directeur Vastgoed Nicole Maarsen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw van TU Delft, architect/eigenaar Robert Winkel van Mei Architects en Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum.
De verkiezing is een initiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en het vakblad Vastgoedmarkt. Eerdere winnaars waren onder meer Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam, Gasthuyspoort in Breda en De Hallen in Amsterdam.