Grootste blok Grunobuurt in Groningen gerealiseerd

Het derde blok van de Groningse wijk Grunobuurt, genaamd Typhoon, is gerealiseerd. De Zwarte Hond is naast voor de architectuur van dit blok verantwoordelijk voor het nieuwe stedenbouwkundige plan van de wijk die ten tijde van de grote woningnood na WOI was ontstaan. Het plan wordt gekenmerkt door een ensemble van acht gesloten bakstenen bouwblokken die trapsgewijs oplopen en op verschillende hoeken hoogteaccenten hebben. De eenheid wordt verkregen door eenduidige en herkenbare bouwvolumes. Daarnaast wordt de eenheid versterkt door regels voor de inrichting van de openbare ruimte, de gevelopbouw en de entrees van de bouwblokken. De variatie is gezocht in bijvoorbeeld profielen, detaillering, steensoorten en goothoogten.

Typhoon is met 109 woningen het grootste blok van het stedenbouwkundige plan. Onder het drie tot zes verdiepingen hoge getrapte volume zit een parkeergarage voor 156 parkeerplaatsen, met op het parkeerdek een gemeenschappelijke binnentuin.

De woningen hebben verschillende buitenruimten, afhankelijk van de oriëntatie en positionering in het blok. Op de begane grond hebben de maisonnette woningen bijvoorbeeld een terras aan de binnentuin, aan de getrapte volumes op de bovenste verdieping hebben de appartementen een riante daktuin, op de kopse kant een volledig uitstekend balkon en aan de langszijde een half uitstekend balkon. Afhankelijk van de oriëntatie van de gevels zijn de balkons voor optimale bezonning recht boven elkaar geplaatst (noordgevel) of juist verspringend per verdieping (west-, zuid- en oostgevel). Door de grote ramen, opengewerkte balkons en veelheid aan buitenruimtes is er altijd een sterke verbinding met wat er zich op straatniveau en op het water van het Hoornsediep afspeelt. Rijkelijk gedetailleerd metselwerk en bijzondere entree hekwerken zorgen ervoor dat het nieuwe blok goed aansluit op de bestaande woonblokken van de Grunobuurt.
 

Lees meer.