Heropening Sportcentrum Kardinge

Sportcentrum Kardinge in Groningen heeft officieel haar deuren weer geopend na een uitgebreide verbouwing. Wethouder Jan Seton en Dig Istha verrichten de officiële openingshandeling en gingen in gesprek met de topsporters Foske Tamar van der Wal (marthonschaatsen) en Boyito Mulder (kunstrijden). Sportcentrum Kardinge is het grootste sportcomplex van Noord Nederland met jaarlijks 600.000 bezoekers.

Sportcentrum Kardinge is begin jaren negentig door De Zwarte Hond gebouwd. Inwoners uit de hele regio kunnen in het sportcentrum zwemmen, schaatsen, skaten, skeeleren, tennissen en squashen. Met de opgeleverde renovatie en vernieuwing is een nieuwe sporthal, vijf squashbanen, zes tennisbanen en een nieuwe zaal voor judo en andere sporten (Dojo) gerealiseerd. Ook is een vernieuwde accommodatie voor naschoolse opvang gebouwd en is de hoofdingang verplaatst. De ontvangsthal is omgebouwd en uitgebreid tot verblijfsgebied met horecafaciliteiten. Het gebouw is ook helemaal verduurzaamd.

Wethouder Jan Seton ging tijdens de opening in op de duurzaamheid. Een ijsvloer leggen kost veel energie en dat geldt ook voor het verwarmen van een zwembad. Bij de renovatie van sportcentrum Kardinge zijn zonnepanelen, led-verlichting en een biomassa-installatie toegepast. De CO2-uitstoot met de helft gereduceerd. Ook het energieverbruik wordt flink minder. En dat terwijl het sportcentrum ruim 30% groter is geworden.