Houtbouwdag in wijk van hout

in het oosten van Bremen ontwikkelt De Zwarte Hond samen met de Bremer Heimstiftung een woonwijk van 10 hectare die vrijwel geheel wordt opgetrokken uit hout: de Neuer Ellener Hof. Hout als bouwmateriaal staat volop in de belangstelling, vanwege de technische mogelijkheden en de positieve invloed op de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd zijn projecten zoals in de Ellener Hof nog een zeldzaamheid. De wijk was dus de geknipte locatie voor de eerste editie van de Bremer Holzbautag, die op maandag 11 november plaatsvond.

De Zwarte Hond heeft het stedenbouwkundig plan ontwikkeld voor de nieuwe Ellener Hof en begeleidt als supervisor de betrokken architecten. Uitgangpunt in het ontwerpproces was het beeld van een organisch gegroeid dorp. Voor de bouw van de nieuwe woningen worden zoveel mogelijk natuurlijke en recyclebare materialen gebruikt, voornamelijk hout. De eerste gebouwen zijn nu in aanbouw. De grotendeels houten woonwijk kan op veel belangstelling rekenen. ‘in het noorden van Duitsland wordt een inhaalslag gemaakt op het gebied van houtbouw’, zegt architect-stedenbouwkundige Matthias Rottmann, partner bij De Zwarte Hond. ‘Dat geldt niet alleen voor ontwerpers, maar ook voor de bouwindustrie. Houtbouw vraagt om specifieke expertise, nieuwe productielijnen en andere leveranciers.’ Rottmann was tijdens de houtbouwdag een van de sprekers in een forum over het belang van houtbouw voor duurzame stadsontwikkeling en klimaatbescherming.

Onderzoek en kennisontwikkeling
Om de houtbouw in de Ellener Hof tot een succes te maken, organiseerde De Zwarte Hond – parallel aan de ontwikkeling van het beeldkwaliteitsplan – workshops met vier architectenbureaus. Hierin werden de eerste ontwerpen ontwikkeld, een soort prototypes. De workshops leverden kennis op over onder meer de impact van regelgeving en de keuzemogelijkheden van architecten. Concreet resultaat: een ontwerphandboek dat duidelijkheid schept over kwaliteitsnormen, bouwhoogtes en bouwmethoden, en tegelijkertijd zoveel mogelijk ruimte biedt voor creatieve en duurzame oplossingen van de individuele architecten.

Das neue Bremer Haus
in het beeldkwaliteitsplan voor de Ellener Hof heeft De Zwarte Hond gekozen voor zichtbaar houtgebruik, dus bijvoorbeeld geen houten constructies die aan het zicht worden onttrokken door stucwerk. De architecten kunnen zich dan op andere punten onderscheiden, zoals gevelpatronen. De eerste resultaten zijn te bewonderen in de brochure Das ‘neue’ Bremer Haus. ihr Reihenhaus im grünen Bremer Osten.