Liander, kantoor en werkplaats, Amsterdam, De Zwarte Hond architecten © 2023 ScagliolaBrakkee

Liander Westpoort Amsterdam in gebruik genomen

Aan de Noordzeeweg in Amsterdam Westpoort is het nieuwe duurzame regiokantoor van netwerkbedrijf Alliander in gebruik genomen. Het door De Zwarte Hond ontworpen regiokantoor, met houten constructie, bestaat uit kantoorgebouw, werkplaatsen, magazijnen, testruimtes, opleidingen- en parkeergebouw (totaal 21.000 m2), voor 700 medewerkers.

Flexibel en circulair
In samenwerking met opdrachtgever Alliander, IMd Raadgevende Ingenieurs, Copper8 en DGMR, heeft De Zwarte Hond de duurzaamheidsambities geformuleerd die tot uiting komen in hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen, zoals hout. En zo min mogelijk van schadelijke stoffen als lijm, pur of kit. Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen die flexibel is en een gezonde werkomgeving creëert. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. De gevels zijn van weervast cortenstaal. Het regiokantoor is daarmee veerkrachtig richting de toekomst.

Industriële architectuur
Een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes zijn als een barcode op het kavel gepositioneerd, met als hoogteaccent het kantoorgebouw op de kop, zichtbaar vanaf de A5. Opvallend is de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een robuust geheel. Ze roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.

Trappen stimuleren ontmoeting en interactie
In het interieur van het kantoorgebouw creëert het grote atrium met de houten centrale trappen een omgeving die ontmoetingen en interactie stimuleert. Een unieke ‘zwerftrap’ verbindt elke verdieping op een andere plek en biedt een spannende route door het kantoor.

Energieneutraal en natuurinclusief
Het gebouw is een voorbeeld qua duurzaamheid. Het is aardgasvrij én energieneutraal dankzij 3.435 m2 zonnepanelen en warmte-koude opslag (WKO). 560 ton aan CO2 is opgeslagen door de constructie uit te voeren in hout. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan kostenbesparing en het hergebruik van materialen, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Het landschapsplan is biodivers en uitnodigend voor mens en dier. Rijke beplanting rondom en op de gebouwen (30% van de gevel is vergroend) vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering van planten.

Alliander koos bewust voor duurzaamheid en transparantie en levert met dit regiokantoor een bijdrage aan een circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. Vanaf eind mei 2023 zijn hier drie bedrijven van Alliander gevestigd: Netbeheerder Liander, technisch specialist Qirion en Kenter, aanbieder van integrale energieoplossingen. Het regiokantoor van Alliander in Westpoort is ontworpen door De Zwarte Hond in samenwerking met onder andere IMd Raadgevende Ingenieurs, DGMR, De Urbanisten, COARE-interieur en Copper8 en werd gebouwd door Dura Vermeer.