Montessorischool Waalsdorp en G.S.C. Vindicat in de prijzen bij BNA Beste Gebouw van 2015

Afgelopen donderdag, 21 mei, is Montessorischool Waalsdorp in Den Haag uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van 2015 in de categorie Stimulerende Omgeving. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat kreeg een eervolle vermelding in de categorie Identiteit en Icoonwaarde.

Bart van Kampen nam tijdens de ceremonie in de Westergasfabriek in Amsterdam de prijs in ontvangst van de jury onder leiding van Wim Pijbes. “Montessorischool Waalsdorp is van een generositeit die je volgens de jury nog maar weinig ziet in de architectuur – en al helemaal in de scholenbouw” zegt de jury. “Neem alleen al de entreehal: een hoge ruimte die baadt in daglicht en meteen overzicht biedt. Of kijk naar de fraaie gangen, zo breed dat er ook les gegeven kan worden of gespeeld, waarbij de glazen taatsdeuren de mogelijkheid bieden om delen af te sluiten. En dan zijn er ook nog talloze vides en vensters, die overal in het gebouw doorzichten bieden.”

“De Zwarte Hond heeft een goede balans gevonden tussen aandacht voor het interieur en het exterieur. Er is veel zorg besteed aan de aansluiting van het gebouw op zijn omgeving. Door de horizontale belijning van het buurpand te volgen, in gevels van gele ‘Berlagiaanse’ baksteen, staat de school logisch op zijn plek en is de continuïteit van het straatbeeld gewaarborgd; zelfs het hekwerk en de gemetselde plantenbakken zijn in het ontwerp meegenomen.”, aldus de jury.

Over de Groningse studentenvereniging Vindicat zei de jury: “Op miraculeuze wijze heeft De Zwarte Hond op de compacte kavel een gebouw met een grote ruimtelijke rijkdom weten te creëren. Robuust in zijn verschijning, maar uiterst verfijnd in zijn materialisering, proporties en details. Met een keur aan verschillende binnen- en buitenruimtes, die door middel van trappartijen en vides in elkaar overvloeien, en waar licht en donker elkaar fraai afwisselen.”

De jury zegt verder onder de indruk te zijn,” Van de ‘herstelde’ rooilijn tot de okergele baksteen, die precies tussen de kleur van de Martinitoren en het Grand Theater in zit – contextueel staat het ontwerp als een huis. Tegelijk is de architect erin geslaagd om de tradities die de vereniging kenmerken onder te brengen in een modern pand dat voldoet aan alle eisen van deze tijd. In een reeks doosvormige ruimtes hebben het oude meubilair, vaandels en ander relikwieën op vanzelfsprekende wijze een nieuwe plek gevonden. Dit alles terwijl de oude vereniging kon blijven doordraaien, wat de opdrachtgever (de gemeente) heeft ontzorgd.”

Rotterdam Centraal van Team CS ging ervandoor met de overall titel: BNA gebouw van het jaar 2015.
 

Het volledige juryrapport is hier te downloaden.