Natuurinclusief wonen aan rand binnenstad

De Meeuwen is een kleine woonwijk ten zuidoosten van de Groningse binnenstad. De wijk dateert uit de jaren ’90 waarbij een deel van de wijk nooit is bebouwd. De locatie bevindt zich op deze braakliggende, verwilderde strook aan de rand van de wijk. De Zwarte Hond heeft voor dit gebied een compact plan met 85 stadswoningen ontworpen. Een plan dat de stad een nieuw gezicht geeft aan de Europaweg: een belangrijke verkeersader naar de binnenstad. in het ontwerp is veel aandacht besteed aan stadsnatuur.

De wijk de Meeuwen wordt aan de westzijde begrensd door het rustige Winschoterdiep, aan de oostzijde door de drukke Europaweg. De nieuwe woningen krijgen daarom twee gezichten: een stedelijk front van vier lagen gericht op de invalsweg en lagere blokken die aansluiten op de bestaande woonwijk. De centraal gelegen wadi’s kunnen al het regenwater dat in het gebied valt bergen, zorgen voor biodiversiteit en voor een rustig en groen binnengebied waar tuinen en stadsnatuur in elkaar overvloeien. Voor de verschillende doelgroepen, huur en koop in verschillende segmenten, is een ruime variatie aan woningtypes beschikbaar.

Genuanceerde baksteen
De woningen kenmerken zich door stevige, maar afwisselende baksteenarchitectuur met een uitgesproken detaillering. De genuanceerde baksteen heeft een natuurlijke uitstraling en vormt een rustige, aangename combinatie met het aanwezige groen. De eenheid per blok en de bijzonder uitgewerkte hoekwoningen vormen belangrijke kenmerken van het ontwerp. De gevels van de verschillende blokken zijn familie van elkaar, maar hebben telkens een net even andere indeling en ze verschillen in hoogte. Dit zorgt voor een afwisselend en dynamisch beeld, zonder dat de eenheid verloren gaat.

De woningen zijn nu in de verkoop.