Ontwerp De Zwarte Hond wint prijsvraag Villa Fikirtepe Residential te Istanbul

Villa Fikirtepe, het ontwerp van De Zwarte Hond en Ekol Mimarlik, heeft de prijsvraag voor een nieuw wooncomplex van ca. 100.000 m2 bvo gewonnen. Deze prijsvraag is uitgeschreven door ontwikkelaar Güral Insaat. Het complex zal verrijzen in  het Aziatische deel van Istanbul, in het stadsdeel Kadiköy. Villa Fikirtepe is het eerste te ontwikkelen high-rise project in de nu nog door laagbouw gekarakteriseerde intensief bebouwde woonwijk.  Het  ontbreekt de wijk aan groen en hoogwaardige publieke ruimtes.  Naast 800 woningen gaat het complex ook 20% openbare functies, waaronder een moskee en een school, huisvesten. Een semi-openbaar park met zwembad, sportvelden en speeltuin verbindt de verschillende gebouwen en maakt van het complex een buurt op zich, waar voldoende ruimte is voor ontspanning en recreatie. Een veilige plek voor de bewoners en een fijne, groene plek voor de overige buurtbewoners. Hiermee wordt de woonkwaliteit van de hele wijk verbeterd. In de komende jaren zullen er meerdere grote complexen worden gebouwd in de omgeving.

De organische V- en O-vormen van de hoofdgebouwen vormen voor de toekomstige bewoners een herkenbare, geborgen thuishaven binnen de grote metropool. Zon-oriëntatie en optimaal uitzicht hebben de positionering en de vormen van de gebouwen bepaald. Door de arenavorm van het O-gebouw en de spitse vorm van het V-gebouw heeft 70 % van de appartementen uitzicht op zee en het oude centrum van Istanbul. De lager gelegen appartementen zijn gericht op het groene park.

Het 2.2 hectare grote terrein, waarop het complex  gebouwd zal worden, heeft hoogteverschillen die oplopen tot 20 m. Het verschil in hoogte wordt benut door hier parkeergarages en groene terrassen te positioneren. De terrassen zijn publiek toegankelijk en vormen recreatieruimten voor de buurt.  Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat het binnenterrein op een natuurlijke manier, als compound, wordt begrensd. Aan deze noordzijde bevinden zich ook de school en moskee in twee kleinere gebouwen. 

Een gebouw met een sterke identiteit en luxe uitstraling was de wens van de opdrachtgever. Ook een zorgvuldig ontworpen gevel speelt hierin een belangrijke rol. Er is daarom gekozen voor een lokaal geproduceerde keramische tegel met een geabstraheerd patroon, geïnspireerd op de patronen en kleuren van de tegels van het Topkapi paleis. Hiermee wordt het kosmopolitische gebouw stevig ingebed in haar omgeving en versterkt het idee dat Istanbul de plek is waar Azië en Europa elkaar ontmoeten.

Naar alle waarschijnlijkheid zal ontwikkelaar Güral Insaat haar hoofdkantoor ook gaan vestigen in Villa Fikirtepe.

Sinds vorig jaar is De Zwarte Hond actief op de Turkse architectuurmarkt. Op dit moment wordt gewerkt aan het afsluiten van de contracten van meerdere ontwerpprojecten in Istanbul. Mede daarom heeft De Zwarte Hond begin juni ook geparticipeerd in de handelsmissie van Minister Ploumen.
 

Meer info? Mail Eric van Keulen.