Ontwerp Gemeentehuis Drechterland met BIM

In opdracht van de gemeente Drechterland hebben wij het nieuwe gemeentehuis in het centrum van Hoogkarspel ontworpen.

Het nieuwe gemeentehuis is onderdeel van het stedenbouwkundigplan voor het nieuwe dorpshart van Hoogkarspel. Kern van dit plan is om de belangrijkste dorpsfuncties zoals het gemeentehuis, de kerk en de winkels te concentreren rond een nieuw herkenbaar dorpsplein.

Het programma voor het nieuwe gemeentehuis bestaat uit een raadszaal met ondersteunde functies, openbare ruimtes met baliefuncties, werkplekken voor de gemeenteambtenaren en horecaruimte. De lay-out en de inrichting van het gebouw worden geconcipieerd volgens Het Nieuwe Werken. Het nieuwe gemeentehuis wordt gerealiseerd op een halfverdiepte parkeerkelder met 70 plaatsen voor bezoekers en personeel van het gemeentehuis en klanten van de winkels op het plein.

Het project is in nauwe samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma ontwikkeld. Zij gaan het gebouw realiseren en verzorgen 20 jaar onderhoud. Voor een goede samenwerking maken wij gebruik van Building Information Modelling (BIM). Dit zorgt voor een goede afstemming van informatie bij het ontwerp en de uitvoering en de faalkosten worden gereduceerd. Tevens is BIM een belangrijk instrument bij het beheer en onderhoud van het gebouw. Door onze integrale manier van werken kent het nieuwe gemeentehuis Drechterland een 'Excellent'-klassering binnen BREAAM-NL.
 

Meer info zie projectiem of mail architect Henk Stadens.