Opening Ketelhuis ScheldeVesting in Bergen op Zoom

Wethouder Ton Linssen en Eric Langedijk, directeur Essent Warmte hebben op 21 juni jl. samen officieel het ketelhuis in het plan ScheldeVesting geopend. In Bergen op Zoom ontvangen 319 huishoudens en 18 zakelijke aansluitingen, waaronder het Centrum voor de Kunsten, De Blokstallen, scholen en verzorgingscentra, duurzaam opgewekte warmte vanuit dit nieuwe ketelhuis.

Het nieuwe ketelhuis vormt samen met de nieuwe brandweerkazerne het visitekaartje van de ScheldeVesting, een ambitieuze gebiedsontwikkeling tussen de binnenstad en het waterfront van Bergen op Zoom. Het ontwerp van het ketelhuis refereert aan een ‘standaard’ energiecentrale. Het bouwwerk is uitgevoerd in roestbruin cortenstaal en is ontworpen voor de toekomstige uitbreiding met 450 woningen. Hiervoor wordt een aansluiting voor een derde met een gasketel gerealiseerd. Indien het hele gebied van ScheldeVesting ook aangesloten gaat worden op dit ketelhuis, 1500 woningen extra, dan heeft Essent het voornemen om het ketelhuis uit te breiden met een houtgestookte ketel.

De duurzame ambities van de gemeente, het plan ScheldeVesting en Essent zijn met elkaar verbonden. Zeventig procent van de geproduceerde warmte in het ketelhuis is duurzaam opgewekt. De duurzame warmte wordt opgewekt door een warmtekrachtkoppeling (WKK). Deze warmte wordt gebruikt voor warmtelevering aan de (toekomstige) woningen in ScheldeVesting en aan de zakelijke aansluitingen. Een deel van de opgewekte elektriciteit wordt benut voor eigen gebruik van het ketelhuis en het overige deel wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Door de gecombineerde levering van elektriciteit en van warmte ligt het rendement veel hoger dan bij een traditionele elektriciteitscentrale.