Prijsvraag nieuw hart van Wilhelmsburg, Hamburg gewonnen

De Zwarte Hond heeft samen met RMP Stephan Lenzen Landschaftsarchitekten de prijsvraag gewonnen voor een nieuw stedenbouwkundig plan voor Wilhelmsburg (DE) in Duitsland. Volgens de jury creëert het ontwerp, met respect voor bestaande kwaliteiten, een nieuw stadshart voor Wilhelmsburg Mitte en wordt de ontwikkelpotentie van het Hamburgse stadsdeel nieuw leven in geblazen.

 

Wilhelmsburg telt meer dan 50.000 inwoners en ligt op een eiland omringt door de rivier de Elbe. Uitgangspunt voor nieuwe ontwikkeling is de reeds vastgestelde verplaatsing van de Wilhelmsburger Reichsstraße, welke wordt gebundeld met de spoorlijn in het oosten. Er wordt ruimte vrijgemaakt voor in totaal 1.700 nieuwe woningen, waarvan ongeveer 300 voor studenten.

 

In het plan wordt het gebied van vier kanten ontwikkeld. Het oosten zal sportaccommodaties huisvesten, in het westen worden groen en water versterkt, de zuidkant, waar het raadshuis is gesitueerd, wordt het nieuwe centrum en in het noorden staan een combinatie van wonen en werken centraal. Van noord naar zuid loopt een langzaam verkeer route voor fietsers en voetgangers.

De bewoners waren nauw betrokken bij de planvorming. Zij konden tijdens een driedaagse workshop met de deelnemende ontwerpteams discussiëren en zo direct invloed uitoefenen op de ontwikkelingen. De wensen van de bewoners leidden tot een grote woningdiversiteit in het ontwerp. Ook de openbare ruimte voldoet zoveel mogelijk aan de wensen van de toekomstige gebruikers.

In 2016 en 2017 zal het plan verder worden uitgewerkt en wordt het bestemmingsplan opgesteld. De start van de bouw van de woningen staat gepland voor begin 2018.

Klik hier voor meer beelden en informatie over het project. 

Neem voor meer informatie contact op met Matthias Rottmann.

Render : IMG+