Brede School De Twingel

Dwingeloo, NL

Brede School De Twingel

Aan de rand van het Drentse dorp Dwingeloo delen twee basisscholen, een bibliotheek en een kinderdagverblijf één gebouw: Brede School De Twingel. Het bakstenen volume heeft vier kappen met grote schoorstenen en houten 'kolenhokken' tegen de gevel, een knipoog naar de (monumentale) boerderijen in de omgeving. Hierdoor past het relatief grote gebouw goed in de schaal van het dorp.

Maar schijn bedriegt, in de schoorstenen zijn ventilatiesystemen ondergebracht zodat in elk klaslokaal individueel de frisse lucht kan worden geregeld en de kolenhokken blijken bergruimtes voor het buitenspeelgoed. Aan de zijkant van het gebouw overheerst niet de baksteen, maar hier wordt je verrast door een houten gevel met vrolijke rode accenten.

De gebruikers zijn niet elk ondergebracht onder hun eigen kap, zoals je in eerste instantie misschien zou verwachten. De school ligt namelijk in een zogenaamde krimpgemeente, het leerlingenaantal loopt langzaam terug. Hier houdt het gebouwontwerp volledig rekening mee. In het hart van de brede school liggen een aantal multifunctioneel te gebruiken ruimtes die door beide scholen als klaslokaal gebruikt kunnen worden, maar ook als vergaderruimte, speellokaal, of in de toekomst aan derden kunnen worden verhuurd. Een kinderfysiotherapiepraktijk en consultatiebureau zagen een nieuwe plek in De Twingel meteen zitten en besloten al direct een ruimte te huren.

Brede School De Twingel 1
Brede School De Twingel 2
Brede School De Twingel 3
Brede School De Twingel 4
Brede School De Twingel 5
Brede School De Twingel 6
Brede School De Twingel 7
Brede School De Twingel 8

details

Project
Brede School De Twingel
Locatie
Dwingeloo, NL
omvang
2.175 m²
Periode
2013-2016
Opdrachtgever
Gemeente Westerveld
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs, Publieke gebouwen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock
Awards
  • Drentse Architectuur Prijs
Meer info
bd@dezwartehond.nl