CBS De Sleutel

Rotterdam, NL

CBS De Sleutel

Basisschool De Sleutel in de Rotterdamse wijk Bloemhof is in 2021 opgeleverd en in gebruik genomen. De Sleutel – ontworpen door De Zwarte Hond in opdracht van Woonstad – ligt vlakbij twee andere scholen in de buurt, de Oranjeschool en de Bloemhofschool, en sluit daar in zijn architectuur bij aan.

Net als deze scholen en veel andere gebouwen uit de jaren 30-buurt is de nieuwe school uitgevoerd in baksteen. Daarnaast heeft het gebouw bij de hoofdentree een hoogteaccent, zoals de twee andere scholen ook hebben. Ook de ritmering en repetitie van de gevelopeningen en de mooie detailleringen verwijzen naar de bestaande baksteenarchitectuur. Opvallende elementen zijn bijvoorbeeld de insnoeringen van het bouwvolume, uitgevoerd in glazuursteen. Deze insnoeringen functioneren als noodoverstort, zorgen ervoor dat er geen dilataties in de gevel nodig zijn, reageren op de volumeopbouw van de andere scholen en benadrukken de ambachtelijke kwaliteit van de uitvoering.

De ruimtelijke drager van het tweelaagse schoolgebouw is een brede centrale gang, met leerpleinen en vides. De leslokalen liggen aan weerszijden van deze centrale ruimte. Een grote, dubbele sporthal met eigen toegang maakt onderdeel uit van het project. Met de komst van het nieuwe schoolgebouw is tussen de drie scholen een besloten ‘kindercampus’ ontstaan.

CBS De Sleutel 1
CBS De Sleutel 2
CBS De Sleutel 3
CBS De Sleutel 4
CBS De Sleutel 5
CBS De Sleutel 6
CBS De Sleutel 7
CBS De Sleutel 8

details

Project
CBS De Sleutel
Locatie
Rotterdam, NL
omvang
3.227 m²
Periode
2016-2021
Opdrachtgever
Woonstad
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Onderwijs
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Scagliola Brakkee
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s