COA-opvang Ter Apel

In Ter Apel heeft het verouderde opvangcentrum plaatsgemaakt voor nieuwbouw waar 2.000 asielzoekers kunnen worden ondergebracht. Het is de grootste permanente opvanglocatie van Nederland. Door een intelligente organisatie van het gebied, zorgvuldige uitwerking in ontwerp en efficiënte bouwmethodiek is het gelukt om binnen de sobere en doelmatige randvoorwaarden een duurzaam asielcomplex te realiseren met optimale verblijfskwaliteit.

Ter Apel bevindt zich in het Noorden van Nederland. Het opvangcentrum ligt op enige afstand van de omliggende dorpen en steden en is daarom opgezet als een zelfstandig dorp dat huisvesting met faciliteiten en voorzieningen combineert. De 258 beneden- en bovenwoningen zijn geclusterd in acht buurten rondom een centrale parkstrip, waar zich de centrale voorzieningen bevinden.
Leefbaarheid, veiligheid en beheersbaarheid stonden voorop in het ontwerp. Door een slimme configuratie van woonbuurten en gebouwen is extra ruimte tussen de woningen gecreëerd. Dat biedt meer privacy voor bewoners en “ontspant” de hoge dichtheid in het gebied. Het creëert ruimte voor een landschappelijk raamwerk dat zorgt voor een vanzelfsprekende oriëntatie in een voor de bewoners onbekend gebied. Ruimtelijke elementen en structuren begeleiden de asielzoekers via publieke ruimtes naar gemeenschappelijke plekken, en van daaruit naar hun specifieke woning.

COA-opvang Ter Apel 1
COA-opvang Ter Apel 2
COA-opvang Ter Apel 3
COA-opvang Ter Apel 4
COA-opvang Ter Apel 5
COA-opvang Ter Apel 6
COA-opvang Ter Apel 7
COA-opvang Ter Apel 8
COA-opvang Ter Apel 9
COA-opvang Ter Apel 10
COA-opvang Ter Apel 11
COA-opvang Ter Apel 12
COA-opvang Ter Apel 13

details

Project
COA-opvang Ter Apel
Locatie
Ter Apel, NL
omvang
120.000 m²
Periode
2014-2016
Opdrachtgever
Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Commercieel & Kantoren, Onderwijs & Onderzoek, Sport, Recreatie & Horeca, Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
ScagliolaBrakkee, Pit Film
Partners
Felixx
Meer info
bd@dezwartehond.nl