MFA Klarendal

Arnhem, NL

Hoe maak je van een kazerne een hart van de wijk?

Arnhem

Klarendal

Menno van Coehoornkazerne

De Menno van Coehoornkazerne is een voormalige militaire kazerne in de Nederlandse stad Arnhem. In 1885 werd de in neoclassicistische stijl gebouwde kazerne geopend en namen infanterie-eenheden intrek in de kazerne die naar vestingbouwkundige Menno van Coehoorn werd vernoemd. De kazerne bestond uit meerdere gebouwen en kon een kleine 1.000 manschappen huisvesten.

Door de school zo te positioneren ontstaat een nieuw plein verbonden aan de wijk

Drie verschillende tijdslagen vormen een ensemble rondom het nieuwe plein

Vanuit het wijkplein worden degebouwen ontsloten

Historische bomen kaderen het kazerneterrein af als een kamer

De sportschool en bergingen liggen verzonken in de heuvel

Een divers en inclusief programma voor de hele buurt

De centrale trap verbindt de 9 verschillende gebruikers

Het gebouw heeft drie verdiepingen die door de horizontale geleding goed aansluit bij de bestaande gebouwen. De geleding wordt versterkt door het toepassen van staande metselwerk banden en door steeds lager wordende ramen naar boven toe.

MFA Klarendal

De multifunctionele accommodatie (MFA)Klarendal staat op het terrein van de voormalige Menno van Coehoornkazerne. De voormalige legerbasis ligt midden in de wijk Klarendal achter een monumentaal hekwerk. De manschappen van de infanterie maken nu plaats voor de buurtbewoners van alle leeftijden.

Door het MFA met de twee bestaande kazernegebouwen een nieuw ensemble te laten vormen krijgt de voormalige legerplaats een nieuwe betekenis. Dit wordt versterkt door de ruimte tussen de drie gebouwen in te richten als speel- en buurtplein. MFA Klarendal heeft een breed aanbod aan voorzieningen: een consultatiebureau, kinderdagverblijf, basisschool Kunstrijk, buurtwinkel, het buurthuis, diverse bedrijfs- en kantoorruimten, danszaal, de kickboxschool van Fred Royers en een sportzaal volgens de eisen van NOC-NSF.

details

Project
MFA Klarendal
Locatie
Arnhem, NL
omvang
4.954 m²
Periode
2009-2013
Opdrachtgever
Gemeente Arnhem
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Onderwijs
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Brakkee & Scagliola
Awards
  • Finalist Heuvelinkprijs
Meer info
bd@dezwartehond.nl