Studentenhuisvestiging, Zwolle

Net buiten het historische centrum van Hanzestad Zwolle, aan het Zwarte Water, heeft De Zwarte Hond drie woongebouwen met studio’s voor studenten gerealiseerd. De torens liggen als een ensemble van pakhuizen op een groen plein. Het project biedt niet alleen een fijne, moderne woonplek voor de toenemende studentenaantallen van Hogeschool Windesheim, maar zorgt er ook voor dat de Zwolse binnenstad een passende en herkenbare entree heeft gekregen.

De locatie van het nieuwe studentencomplex, op de hoek van de burgemeester Roelenweg en de Pannenkoekendijk ligt tussen het historisch centrum en de strip vanaf de A28. Het gebied was in het verleden onsamenhangend en rommelig ontwikkeld en was nodig aan een transformatie toe. Zeker omdat het door de centrale locatie, net buiten de stadswal, zeer in het zicht lag. De ligging aan het water was een van de aanleidingen om een ensemble van pakhuizen te ontwerpen. De gebouwen hebben een herkenbare kapvorm, zijn verschillend in hoogtes en zijn bijna klassieke gedetailleerd. Door een ensemble van gebouwen in en rondom groene ruimtes te ontwerpen in plaats van één groter volume, is een aantrekkelijk en beheersbaar woonmilieu gecreëerd, passend bij de stad Zwolle en de menselijke maat. Het groene gebied is de levendige ontmoetingsruimte van het plan, hier zijn een verhoogd basketbalveld, fietsenstalling en de entrees naar de woonblokken te vinden. Tussen de blokken zijn zichtlijnen naar het water en de binnenstad.

Studentenhuisvestiging, Zwolle 1
Studentenhuisvestiging, Zwolle 2
Studentenhuisvestiging, Zwolle 3
Studentenhuisvestiging, Zwolle 4
Studentenhuisvestiging, Zwolle 5
Studentenhuisvestiging, Zwolle 6
Studentenhuisvestiging, Zwolle 7
Studentenhuisvestiging, Zwolle 8

details

Project
Studentenhuisvestiging, Zwolle
Locatie
omvang
31000 m²
Periode
Opdrachtgever
DLH Ontwikkeling, Zwolle
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Gerard van Beek
Meer info
bd@dezwartehond.nl