Raadzaal Assen krijgt flexibele upgrade

Het stadhuis van Assen is in 1994 ontworpen door De Zwarte Hond. In 2015 kregen de kantoren in het stadhuis al een upgrade, nu is de raadzaal aan de beurt voor een grondige vernieuwing. Het meubilair heeft zijn levenseinde bereikt, de audiovisuele middelen voldoen niet meer aan de huidige eisen en de opstelling is te statisch en gericht op debat met het college, niet op het raadsdebat.

Met het idee “Iedereen in de kring” won De Zwarte Hond de architectenselectie voor de transformatie van de raadzaal, waarvoor nog drie bureaus in de race waren. Een grote, flexibele, ovalen tafel met uitsparingen zorgt voor optimale communicatie en contact tussen de raadsleden. Het publiek kan vanaf de tribune de hele tafel overzien.

Aan de binnenkant zorgt een bank voor zitruimte bij intiemere bijeenkomsten, zoals een trouwerij. Gordijnen direct rondom de tafel zorgen voor een metamorfose van de ruimte. Ook is dit middengebied de plek waar vóór of na afloop van de vergadering burgers en politiek elkaar op een informele manier kunnen treffen. De flexibiliteit van de tafel en de gordijnen maken het mogelijk dat de ruimte ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden zoals een workshop of publiekspresentatie. De basis van het ontwerp is rustig met warm hout en wit. Het daklicht, de glazen pui en de doorlopende natuurstenen vloer zijn kwalitatieve elementen die hergebruikt zullen worden.

De komende periode werkt De Zwarte Hond het ontwerp verder uit, zodat de raad in najaar 2018 haar nieuwe onderkomen kan betrekken.