Rotterdamse St. Michaëlschool als ‘villa in het groen’

Als een ‘villa in het groen’ ligt het nieuwe gebouw van de St. Michaëlschool in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Het concept verwijst niet alleen naar de wit gepleisterde buitenkant van de door De Zwarte Hond ontworpen school, maar ook naar de huiselijke, overzichtelijke binnenwereld. Ondanks dat het een grote basisschool is met 550 leerlingen, voelt het gebouw niet groot aan en past het goed bij de belevingswereld van het kind. Een optimale integratie van installaties in de ruimtelijke en bouwkundige opzet maken het gebouw tevens zeer duurzaam met een hoge mate van comfort.  
  
De St. Michaëlschool is een grote katholieke basisschool met 23 groepen. Om de schaal in deze grote school toch klein te houden gaat het ontwerp uit van een stervorm met drie vleugels. In elke vleugel zit een domein met leslokalen die direct aan het hart van het gebouw liggen. Twee vleugels volgen de orthogonale structuur van het Molenlaankwartier waarbij de derde vleugel een diagonaal vormt  op de belangrijke hoek van de Mahlersingel en de Mozartlaan. Op de kop van deze diagonale vleugel ligt de duidelijk herkenbare hoofdentree. Op de kop van de andere twee vleugels liggen de entrees van de middenbouw en de onderbouw.

Het concept van het gebouw is als een ‘villa in het groen’, waarmee de school refereert aan de vele villa’s in dit deel van Rotterdam. Door het toevoegen van sculpturale balkons en de grote dakoverstekken wordt het grote volume gebroken en past het bij de schaal van de wijk, en nog belangrijker, bij de schaal van het kind. De balkons en de dakoverstekken zijn met krommingen als een sculptuur in elkaar verweven. Ook de houten nissen met de bankjes in de plint breken de grote schaal van het volume.
 

Lees hier meer.