Schiermonnikoog is een parel rijker

In zekere zin staat de wieg van De Zwarte Hond op Schiermonnikoog. Oprichter Jurjen van der Meer groeide er op, als zoon van de plaatselijke timmerman-aannemer, en liet er als architect zijn sporen na. Eén van de vroege ontwerpen van De Zwarte Hond, woonhuis Dijkstra van halverwege jaren 80, zette het bureau op de kaart. De afgelopen jaren maakten ook een aantal nieuwe ontwerpen op het Waddeneiland indruk, zoals het vakantiehuis tussen duin en strand.

Al jaren werkt het bureau nu aan een oeuvre van vakantiewoningen op de Waddeneilanden. Bestaande tradities worden in dit oeuvre geïntegreerd, van het typische houten zomerhuis met veranda’s en rieten dak, tot de latere stenen bungalows met flauwe daken en grote glasvlakken. Het zijn woningen die het vakantiegevoel weerspiegelen; optimistisch, licht en volop in contact met de natuur. Intieme plekken om tijd door te brengen met je dierbaren

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de door De Zwarte Hond ontworpen vakantiewoning aan het Vuurtorenpad op Schiermonnikoog. De woning bevindt zich op de rand het prachtige duinlandschap en is gelegen op steenworp afstand van het strand en de Vuurtoren van het eiland. Het huis kenmerkt zich door een witte gevelsteen met rieten kap, voorzien van grote koperen dakkapellen. De begane grond heeft een open structuur voor een zo groot mogelijk leefcomfort en dient als verbindend element tussen de meer gesloten functies op de verdieping en in de benedenverdieping. Bijzonder te noemen is de uit één stuk gemaakte stalen trap in de vide, wat zeker bij de plaatsing een uitdaging is geweest. Met 5 grote slaapkamers en 3 badkamers, allemaal met uitzicht over de duinen, is het mogelijk hier met een groot gezelschap te verblijven. Daglicht is in overvloed aanwezig, door grote puien en ruime vides en een patio voorzien van beloopbaar glas waardoor licht tot in de kelder doorschijnt. Er is veel aandacht besteed aan de materialisering, wat heeft geleid tot een fraaie gevelsteen in maatwerk stapelverband en koperkleurig geanodiseerde aluminium kozijnen. De zorgvuldig uitgedetailleerde houten elementen sluiten hier naadloos op aan. De buitenverlichting op het terras, in de tuin en langs het entreepad volgen de maatvoering en uitstraling van het huis door de geïntegreerde houten delen, tot in het fijnste detail.

rn

Kortom: een heerlijke plek om de drukte te ontsnappen.