Start bouw voor grootste autoverhuurlocatie CRP 4 Schiphol met mega zonnedak

Het begin is gemaakt! Afgelopen week vierden we dat de eerste palen zijn geslagen voor de grootste autoverhuurlocatie Car Rental Parking (CRP) 4 op Schiphol. Hier worden service faciliteiten voor de vijf grootste autoverhuurders verenigd onder één groot zonnedak. Met wel 17.000 m2 aan zonnepanelen levert het dak energie op voor Schiphol en draagt het bij aan een duurzame toekomst. De stalen constructie is bovendien demontabel en circulair, voor de kantoren en werkplaatsen zijn zoveel mogelijk bio-based materialen gebruikt.

Schiphol bouwt de voormalige parkeerplaats P4 om tot een nieuwe, toekomstbestendige autoverhuurlocatie met een totale oppervlakte van 40.000 m2. Het project begon als een gezamenlijke zoektocht om de meest efficiënte configuratie te bepalen. De vijf bedrijven staan gezamenlijk rondom een centrale as, elk met een eigen adres en terrein, waar huurauto’s efficiënt ingeleverd kunnen worden en klaargemaakt voor een nieuw vertrek. Er komen vijf gebouwen, waar de autoverhuurders hun auto’s kunnen onderhouden, repareren en wassen. Daarnaast bieden de gebouwen 1.500 m2 aan kantoorruimte en 3.000 m2 aan bedrijfsruimte.

Overdag en ’s nachts is het dak een lichtgevend icoon dat boven de kantoren en werkplaatsen lijkt te zweven. Alles onder het dak wordt in een monotone donkere kleur gerealiseerd, waardoor eenheid ontstaat.

Het Car Rental Service Center wordt de grootste faciliteit van autoverhuurders in Nederland en biedt plaats aan ca. 2.500 auto’s. Met de nieuwe locatie stimuleert Schiphol de autoverhuurders om de transitie te maken naar elektrische voertuigen. De zonnepanelen produceren een grote hoeveelheid stroom, die gelijkstaat aan het jaarverbruik van ca. 1.000 huishoudens. Meer dan 300 elektrische auto’s kunnen met de nieuwe elektrische infrastructuur gelijktijdig worden opgeladen.

De verwachting is dat de bouw aan het einde van 2024 is afgerond.