SuperHub en Regulateur ontvangen Groninger Architectuurprijs

Begin oktober werden de winnaars van de Groninger Architectuurprijs bekendgemaakt. Dit is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen, en hiermee wordt het belang van een kwalitatieve gebouwde omgeving en zorgvuldig ontwerp getoond. Het beste nieuwe bouwwerk van Groningen wordt door een vakjury en door het publiek gekozen. Voor De Zwarte Hond vielen twee gebouwen in de prijzen: Regulateur en SuperHub Meerstad.

Regulateur, gebouwd door Trebbe in opdracht van Nijestee, kreeg een derde prijs van de vakjury. Het is mooi te zien dat het gebouw, dat als doel heeft mensen nog gezonder en gelukkiger te laten wonen, gewaardeerd wordt.

In het rapport van de publieksjury is over dit project het volgende commentaar te lezen: "De detaillering is prachtig, met het vierkante profiel in het metselwerk, of de stoere wenteltrappen langs de gevels aan de binnenzijde. Daar, op de binnenplaats, hadden de juryleden dan ook een ‘wow-moment’. De waterpartijen en schots en scheve wandelpaden geven dit deel van het complex een uniek karakter. Ook de slimme oplossing van de inpandige fietsenstalling is van meerwaarde. Veel woorden in de toelichting werden gewijd aan ontmoeting. Daar nodigt het gebouw bij uitstek toe uit."

De grote favoriet was SuperHub Meerstad met een eerste prijs van de vakjury en een derde prijs van de publieksjury. Daarnaast werd het project de Duurzaamheids-aanmoedigingsprijs (GRODUAP) toegekend door stadsbouwmeester Nathalie de Vries, ontving het de TILS Ontwikkelprijs en kreeg het de meeste online stemmen.

Ook over SuperHub sprak de publieksjury vol lof: " Wat een prachtig gebouw heeft De Zwarte Hond in samenwerking met MWPO gerealiseerd in de wijk Meerstad. De krullende houten pilaren, het overhellende dak, de schil van glas en staal en de ronde hoeken; het levert een iconisch bouwwerk op dat doet denken aan een futuristische kathedraal. De SuperHub is een bijzonder fotogeniek gebouw dat Meerstad een broodnodige architectonische impuls geeft. (...) De jury is benieuwd welke impact het gebouw zal hebben op zijn omgeving, zeker als het op den duur een andere functie krijgt. Groningen telt nu in ieder geval waarschijnlijk wel de twee mooiste supermarkten van Nederland."

Het volledige publieksjuryrapport en het volledige vakjuryrapport zijn beide op de website van GRAS te lezen. Hier is ook een overzicht te vinden van alle prijswinnaars.