Paviljoen Supermarkt Meerstad

Groningen, NL

Wat kan een supermarkt meer zijn?

Meerstad

Paviljoen

Meerstad is het groenste stadsdeel van Groningen, dat bekend staat om de ruimte, het groen en het Woldmeer. Hier geen verkeer dat raast, maar riet dat ruist. Vitaal leven wordt er gestimuleerd en duurzaamheid is er de normaalste zaak van de wereld.

Omdat Meerstad geleidelijk groeit, ontbreekt vooralsnog een centrum. De vraag was daarom een voorzieningencluster te ontwerpen die meer is dan dat en bovendien kan meegroeien met de wijk: een plek waar men boodschappen doet, met plezier verblijft, en dat een beeldmerk van de wijk zal zijn.

Onze tijdsbesteding verandert en boodschappen doen wordt door thuisbezorgservices steeds eenvoudiger. Het betekent dat winkelcentra extra verblijfskwaliteit moeten krijgen om te zorgen dat mensen er graag hun tijd doorbrengen.

Analyse van de kansen voor gebruik gedurende de dag.

Ein großes Dach mit Holzkonstruktion und Holzstützen machen das Gebäude zirkulär.

De ontworpen ‘SuperHub’ is een spectaculaire supermarkt die je tijdens het winkelen zicht biedt op de omliggende natuur. Het gebouw is geheel van hout en heeft een overweldigende ruimtelijkheid. Boodschappen doen is hier een speciale ervaring.

Extra functies zorgen ervoor dat het gebouw ook ’s avonds en in het weekend iets te bieden heeft. Het is flexibel en herbruikbaar. Naarmate de wijk in de komende jaren groeit kan het gebouw in nieuwe behoeften voorzien.

Paviljoen Supermarkt Meerstad

Meerstad is een uitleglocatie aan de oostflank van Groningen. In een tijdsbestek van meerdere decennia zullen stapsgewijs circa 5.000 woningen worden gebouwd rondom het nieuw aangelegde Woldmeer. De ontwikkeling van Meerstad gebeurt in kleine stappen, met als gevolg dat een sociaal en programmatisch hart ontbreekt. De ‘SuperHub’ moet dit oplossen. Een SuperHub is de moderne variant van de supermarkt. Het is een gebouw waar je boodschappen kunt doen, maar dat ook aanvullend programma biedt, zoals in eerste instantie een café en een gezondheidscentrum. Daarmee is de Superhub een pioniersgebouw dat meegroeit met de wijk en behalve in primaire levensbehoeften voorziet in ontmoeting, reuring en vertier. Het gebouw is transparant en alzijdig, met een duurzame, houten draagconstructie. Tijdens het winkelen laat het je het omliggende parklandschap beleven. Het is flexibel indeelbaar en kan in de toekomst andere functies accommoderen, zoals een buurtcentrum, of zelfs woningbouw. Het dak geeft volop ruimte aan pv-panelen.

details

Project
Paviljoen Supermarkt Meerstad
Locatie
Groningen, NL
omvang
2090 m²
Periode
2019
Opdrachtgever
MWPO Supermarkten B.V.
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren, Cultuur & Openbare gebouwen, Sport, Recreatie & Horeca, Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Meer info
bd@dezwartehond.nl