Ten Hoorn/ Laan van de Vrede op Groningse bouwmanifestatie Bouw Anders

In het kader van de ontwerpmanifestatie Bouw Anders is in Groningen momenteel een expositie te zien met achttien plannen van architecten voor woningbouwlocaties in de stad.  In tegenstelling tot de gangbare concepten, laten de projecten meer variatie zien, andere ontwikkelvormen, hoogwaardige architectuur, goede openbare ruimte en gebouwen die de stad écht beter maken. En dat alles het liefst duurzaam, natuurinclusief en betaalbaar. De Zwarte Hond levert een bijdrage met een nieuw gebouw en een herinrichting van de omgeving aan de Laan van de Vrede.

Ten Hoorn
Locatie voor het plan Ten Hoorn is de plek waar de roeivereniging Gyas, een school en een speeltuin zitten. Het plot ligt naast de snelwegkruising A28/A7, die als onderdeel van de vernieuwing van de zuidelijke ringweg ongelijkvloers wordt gemaakt. Het plan bestaat uit een woongebouw met aanvullende functies en een betere inrichting van diens directe omgeving.

De openbare ruimte gaat vrij abrupt over van een steenachtig stedelijk karakter naar groene en natuurlijke fiets- en wandelroutes langs de Drentse A en het Paterswoldsemeer. Deze overgang wordt in de nieuwe situatie zorgvuldiger vormgegeven met meer ruimte voor reuring door aan het water een stadsstrand aan te leggen en een aanlegplek voor boten, als aanvulling op de dynamiek van de roeivereniging.

Omdat de Laan van de Vrede op loopafstand van het hoofdstation van Groningen ligt, kan er een groot programma worden gehuisvest, zonder investeringen in nieuwe infrastructuur of gebouwde parkeervoorzieningen. Vandaar het idee om naast woningen functies als horeca en woon-werkfuncties toe te voegen in de plint van het voorgestelde gebouw.

Houten draagstructuur
Het gebouw heeft een houten draagstructuur die zowel horizontale als verticale belasting opneemt, zonder toevoeging van beton. De basisconstructie bestaat uit een grid van 3,6m bij 3,6m van houten kruisvormige elementen. Deze constructie biedt veel vrijheid voor de opzet van het gebouw. Zo zijn ontsluitingen, woningen en andere ruimtes aanpasbaar en schakelbaar.

De structuur maakt allerlei verschillende wooneenheden voor een-, twee-, drie- en meerpersoonshuishoudens mogelijk. Door slimmer met plattegronden om te gaan, kan bijvoorbeeld een 40 vierkante meter grote woning toch prima door twee personen bewoond worden. Daarnaast is de structuur in de toekomst eenvoudig aan nieuwe woonbehoeftes aan te passen.

Door de scheiding van drager en inbouw in hout kan er droog gebouwd en meer geprefabriceerd worden. Daardoor kan bovendien de afbouwfase eerder worden geïntegreerd. Het afwerkingsniveau van het inbouwpakket is daardoor beter gemaakt, het pakket gaat langer mee en is daarmee veel duurzamer.

Bekijk de uitgebreidere versie van het plan.