Utopiastadt

De Zwarte Hond heeft de besloten prijsvraag gewonnen voor de renovatie en verbouwing van het voormalige station Mirke in Wuppertal tot een laboratorium voor Utopisten.

Het monumentale  stationsgebouw uit de 19e eeuw wordt reeds gebruikt door kunstenaars en culturele ondernemers. De bedoeling is dat in de toekomst onder de paraplu van "Utopiastadt"  meer mensen en bedrijven uit de buurt, de stad en de regio bijeenkomen om hier iets nieuws te ontwikkelen.

Het doel van de Utopisten is de historische vakwerkhuizen te transforen naar een plek voor het debat en onderzoek en tot een testlocatie voor ideeën voor de stad van de toekomst.

De Zwarte Hond heeft samen met de ambitieuze gebruikers en een interdisciplinair team van gespecialiseerde ontwerpers het economische en ruimtelijke concept ontwikkeld. Alle mogelijkheden van een duurzame, economisch en energetisch verstandige implementatie zal worden onderzocht en leiden tot een innovatieve menukaart met reeks aan specifieke maatregelingen en oplossingen. Over de ontwikkelingsperiode van meerdere jaren, worden verschillende oplossingen vervolgens uitgevoerd in overeenstemming met de beschikbare middelen en de voortdurend veranderende behoeften.

Het architectonisch concept bepaalt geen gebruik voor de toekomst, maar volgt de ideeën en visies van de Utopisten. Om de dynamiek in het gebied direct te vergroten wordt de Wuppertaler Nordbahntrasse uitgebreid met een fietssnelweg.

We zijn erg blij om samen met de verschillende belanghebbenden en gebruikers een bruisende creatieve plek te begeleiden die van belang is voor de uitstraling voor heel de regio Wuppertal.
 

Meer info? Mail architect Matthias Rottmann en zie www.utopiastadt.eu.

Beeld: Sven Pacher.