Eindhoven gaat de hoogte in met Lighthouse

De toren van 109 meter wordt voor nu de hoogste van de stad en gaat plek bieden aan 333 huurappartementen in de vrije sector. Op de begane grond en eerste twee lagen is plek voor reuring en vertier zoals creatieve en eigentijdse winkels, horeca en cultuurconcepten. Gelegen in Strijp S, de werk- en woonwijk waar tot halverwege de 20e eeuw Philips-fabrieken stonden, refereert het ontwerp van Lighthouse aan het werk van architect Dirk Roosenburg die hier veel gebouwen heeft ontworpen.

De gevel bestaat uit een plint van gepolijst beton met daarboven licht en fris metselwerk. Hierbij maakt de metselaar gebruik van op maat gemaakte aluminium profielen om over de volledige hoogte strak en recht te kunnen metselen. Op bepaalde hoeken vormen de geveldragers een indrukwekkend staaltje technisch vernuft, die de verschillende verspringingen in het volume van de toren mogelijk maken. Ook zijn er speciale Harbour Windows ontwikkeld om geluidsbelasting te verminderen door het geluid van buiten te absorberen tussen twee gevelkozijnen in geperforeerde aluminium panelen.

De architectuur straalt vakmanschap uit door het metselwerk, de verfijnde detaillering rond de kozijnen en de vloerrandpanelen met lamellen. Alle details ondersteunen het gebouwconcept en benadrukken de verticaliteit. Daarmee past het gebouw in de lichtheid en het optimisme wat Strijp S uitstraalt.