Historische plekken verbinden – De Zwarte Hond maakt visie voor Coevorden

Historische plekken met elkaar verbinden, zodat de stad zich kan onderscheiden van andere plaatsen. Van winkelstad naar bezoekersstad met vijf opvallende nieuwe elementen. Hiermee introduceerde De Zwarte Hond een nieuw begrip in Coevorden genaamd Kasteelpark Coevorden.

De Zwarte Hond is gevraagd een ruimtelijke en programmatische visie te maken voor een aantal locaties in het hart van de historische binnenstad van Coevorden: Markt, Kasteel, Haven, Citadelpunt en Weeshuisweide. Coevorden wil hiermee een aantrekkelijke stad zijn voor haar inwoners én voor toeristen. Een belangrijke vraag was hoe deze ruimten een huiskamer voor de stad kunnen zijn. Het door De Zwarte Hond ontworpen Kasteelpark biedt samenhang en kwaliteit. Door het duurzaam vergroenen van de vestingstad en het toevoegen van bijzondere objecten.

Het Kasteelpark is aantrekkelijk, verrassend; er is minder verharding en meer groen. Dit alles is gunstig voor de klimaatopgaven en biodiversiteit. Het Kasteelpark dient als podium voor het dagelijkse leven. Een plek voor alledaagse dingen zoals een wandeling, pootje baden, een kop koffie op een terras, maar ook ruimte voor grote evenementen zoals de jaarlijks terugkerende ridderdag en de havendagen. De bijzondere objecten als de Markthal en de Berceau nodigen uit tot ontmoeting. De Berceau zorgt voor een markante begrenzing van het Kasteelpark.

Na een intensief participatieproces met inwoners en ondernemers heeft de gemeenteraad eind 2019 ingestemd met de visie. Op dit moment werkt De Zwarte Hond de beeldkwaliteit van de Berceau verder uit. Deze prachtige groene pergola rondom de Weeshuisweide zal als eerste element van het Kasteelpark worden gerealiseerd.

De Zwarte Hond heeft bij deze opdracht samengewerkt met Bureau PAU, Hajema Communicatie en adviesbureau PAS bv. Felixx is betrokken bij het project voor de landschappelijke inrichting, het ontwerp en de uitwerking van het onderdeel duurzaamheid.