Salix

Rotterdam, NL

Hoe past een eigentijdse versie van de wederopbouwarchitectuur in een bestaande wijk?

Rotterdam

Teldersweg

© Stadsarchief Rotterdam

Bestaande situatie
In de Rotterdamse wijk Schiebroek was een grote vraag naar extra woonruimte, vooral in het middeldure huursegment. Om aan deze vraag te voldoen is op de locatie van twee voormalige scholen en de Vredevorstkerk nu een nieuw wooncomplex genaamd Salix gerealiseerd. Deze naam is niet toevallig gekozen. Salix is namelijk Latijn voor ‘wilg’ en het nieuwe complex staat aan de Wilgenplaslaan 200 in een buurt waar veel straten vernoemd zijn naar deze boom. Wilgen en veel ander groen en water zijn volop aanwezig in de wijk.

De woningen in Salix omvatten 60 appartementen en 14 gezinswoningen, bedoeld voor een diverse groep bewoners, waaronder starters, kleine huishoudens, senioren en (jonge) gezinnen. Als aanvulling op dit wooncomplex ontwikkelt Lidl een grote supermarkt op dezelfde locatie met een ander nieuwbouwproject erbovenop. Tussen Salix en dit project wordt een nieuw plein gerealiseerd met zitgelegenheid en groen, dat niet alleen dient als recreatieruimte, maar ook fungeert als doorgang van de Teldersweg naar het Wiardaplantsoen.

Een duurzaam gebouw met verschillende typologieën
De heldere structuur van Salix past goed in het groene Schiebroek met zijn karakteristieke stempel en talrijke groenstroken. Het gebouw heeft een hoogteaccent aan de Wilgenplaslaan. Om de buitenruimten aan deze zijde meer intimiteit te geven, is de gevel hier als een dubbele schil ontworpen. Aan de Telderswegzijde hebben de woningen een Delftse stoep met een kleine luifel, die niet alleen de overgang tussen privé en openbaar benadrukt maar ook een knipoog is naar de nabijgelegen winkels.

Aan het nieuwe Adolphine Kokplein is de bebouwing juist iets verhoogd. De onderste twee lagen hebben hier een setback als overgang tussen privé en openbaar. De vier heldere volumes omringen een verhoogde binnentuin die extra woonkwaliteit toevoegt.

De parkeergarage bevindt zich op maaiveld in het hart van het wooncomplex. Doordat de woonblokken eromheen liggen, wordt het parkeren volledig aan het zicht onttrokken. Bovenop de parkeergarage ligt een gemeenschappelijke binnentuin die gemakkelijk toegankelijk is voor alle bewoners. Op de onderste verdiepingen hebben de woningen hun entree aan de straatkant om het contact met de straat te vergroten, waardoor het gebouw aan alle kanten stevig verankerd is in de wijk.

Verschillende woningtypen, zoals gezinswoningen, maisonnettes en appartementen, bieden ruimte aan diverse bewoners. Elke woning heeft een eigen buitenruimte, variërend van balkon en dakterras tot tuin. Het gebouw heeft een collectief, duurzaam energiesysteem dat zowel energiezuinig verwarmt als koelt. Daarnaast zijn alle daken voorzien van zonnepanelen.

Resultaat
Door gebruik te maken van diverse architecturale elementen hebben we een eigentijdse interpretatie gemaakt van de bestaande wederopbouwarchitectuur. Duidelijk zichtbaar in de gevelplastiek zijn verticale elementen, voorzien van subtiele horizontale belijning via betonnen banden. Het samenspel van metselwerk, betonnen belijning en detaillering varieert bewust iets aan elke zijde van het blok om het aan te laten sluiten bij de straat. Zo behoudt Salix zijn herkenbare eenheid met architectonische nuances aan alle zijden.

Begane grond

Eerste verdieping

Salix

In de Rotterdamse wijk Schiebroek was een grote vraag naar extra woonruimte, vooral in het middeldure huursegment. Om aan deze vraag te voldoen is op de locatie van twee voormalige scholen en de Vredevorstkerk nu een nieuw wooncomplex genaamd Salix gerealiseerd.

Door gebruik te maken van diverse architecturale elementen hebben we een eigentijdse interpretatie gemaakt van de bestaande wederopbouwarchitectuur. Het blok aan de stedelijke Wilgenplaslaan heeft bijvoorbeeld een hoogteaccent om de buitenruimten van de woningen een meer intieme sfeer te geven. De woningen aan de Teldersweg hebben een Delftse stoep die de verbinding tussen huis en straat accentueert, samen met een kleine luifel die de grens tussen privé en openbaar markeert. Verder valt het gebouw op door opvallende lijnen en bijzondere accenten in de gevel, zoals horizontale betonnen banden die als omlijsting voor de balkons dienen.

Elke woning heeft een eigen buitenruimte, variërend van balkon tot tuin, en grenst aan de parkeergarage op het maaiveld die aan het zicht onttrokken is. Bewoners hebben ook eenvoudig toegang tot de gemeenschappelijke binnentuin op het dak van de parkeergarage.

Verschillende woningtypen, zoals gezinswoningen, maisonnettes en appartementen, bieden ruimte aan diverse bewoners. Het gebouw heeft een warmte-koudeopslag (WKO) voor efficiënte verwarming en koeling, bovendien zijn alle daken voorzien van zonnepanelen.

details

Project
Salix
Locatie
Rotterdam, NL
omvang
10.500 m²
Periode
2020-2023
Opdrachtgever
Accresco Vastgoed
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen
Status
Gerealiseerd
Partners
KVMC, Vaanster, Van Wijnen Dordrecht
Meer info
bd@dezwartehond.nl