Steentilstraat Groningen

Op de plek waar van 1870 tot 1980 Vleeshouwerij Kroon was gevestigd heeft De Zwarte Hond twee winkels met daarboven 11 appartementen ontworpen. Het nieuwe pand komt in de levendige Steentilstraat, aan de oostkant van het centrum van Groningen, waar panden uit verschillende bouwstijlen en bouwperioden elkaar afwisselen. De bestaande panden op de locatie zijn bij een brand in 2012 grotendeels verwoest. Vanuit de historische connotatie en de liefde voor het slagersvak bestond er bij de opdrachtgever de wens om op deze plek opnieuw een ambachtelijke slagerij te vestigen. Behoud van de historische perceelindeling is een belangrijk thema van het stedenbouwkundig beleid voor de Groningse binnenstad. Het nieuwe gebouw is daarom als een twee-eenheid ontworpen: twee winkelpanden met daartussen de entree naar de loft-appartementen. Met de verschillende hoogtes en de specifiek op haar omgeving gerichte vertrapping zoekt het gebouw verdere aansluiting op haar omgeving. Het wordt daarmee een eigenzinnige toevoeging aan de grote rijkdom aan panden in de Steentilstraat.

Steentilstraat Groningen 1
Steentilstraat Groningen 2
Steentilstraat Groningen 3
Steentilstraat Groningen 4
Steentilstraat Groningen 5

details

Project
Steentilstraat Groningen
Locatie
Groningen, NL
omvang
1270 m²
Periode
2017-2021
Opdrachtgever
H.C.M. Kroon
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren, Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Ronald Zijlstra
Meer info
bd@dezwartehond.nl