Start bouw Gilde Vakcollege Gorinchem

De bouw is gestart van het Gilde Vakcollege, de grootste vmbo-techniekschool van Nederland. Het huidige gebouw is sterk verouderd en de school verhuist naar de innovatiecampus aan de rand van Gorinchem. Het nieuwe gebouw voor het Gilde Vakcollege is open en uitnodigend, met veel aandacht voor vakmanschap door het gebruik van natuurlijke materialen en is de katalysator voor deze nieuwe campus. Het Gilde is uniek door de combinatie van techniekonderwijs en het bedrijfsleven via WeTech.

Het ontwerp voor de nieuwbouw is zowel een afspiegeling van de toekomstige technische werkomgeving als een veilige en geborgen leeromgeving. Het gebouw voegt zich op een natuurlijke manier in de campusstructuur door drie ten opzichte van elkaar verschoven volumes, die het gebouw een menselijke maat geven. Alle praktijklokalen bevinden zich op de begane grond en hebben grote, te openen deuren naar veranda’s aan de campus. Binnen zijn de verschillende praktijklokalen – automontage, installatietechniek, lassen en metselen – goed zichtbaar en deze liggen aan een ‘centrale straat’, het hart van de school. Het is een bedrijvige sfeer, die doet denken aan een fabriek, maar ook huiselijk is.

Het gebouw zelf is ook een leerobject; installaties en constructie zijn zichtwerk en metselwerkpatronen in de gevels inspireren de aankomende metselaar. Op de eerste verdieping zijn de theorielokalen en leerpleinen, die via vides een sterke relatie met het praktijkonderwijs op de begane grond hebben. Deze visuele koppeling van theorie en praktijk ontbrak in de oudbouw en was een grote wens van de school voor de nieuwbouw.

Door het gebruik van natuurlijke materialen, waaronder hout, ontstaat een vriendelijk en gezond gebouw. De drie sheddaken, bedekt met PV-panelen, maken het gebouw energieneutraal en voorzien de binnenstraat van veel daglicht. De sheddaken geven het gebouw een industrieel uiterlijk, dat refereert aan de stoere plek waar de leerlingen later zullen gaan werken.

De Zwarte Hond is verantwoordelijk voor het ontwerp voor Het Gilde Vakcollege, in opdracht van Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en HEVO voor advies en projectbegeleiding. Verder betrokken partijen zijn Burgland Bouw (aannemer), Klictet (installatieadvies), H4D (constructies) en DGMR (bouwfysica), BINK (E-installaties), Klimaatservice Holland (W-installaties) en BBC (Bouwmanagement).