Gilde Vakcollege

Gorinchem, NL

Hoe verbind je onderwijs en bedrijfsleven in een duurzame en eigentijdse leeromgeving?

Gorinchem

Gilde Vakcollege

Het Gilde Vakcollege Techniek is de grootste vmbo-techniekschool van Nederland. Uniek aan het Gilde is de focus op een breed aantal technische profielen en de directe link met het bedrijfsleven via WeTech. De nieuwbouw dient zowel een afspiegeling te zijn van de toekomstige technische werkomgeving, als een veilige en geborgen leeromgeving. Ook het CVO-AV zal in de nieuwbouw zetelen.

Omdat het huidige gebouw sterk verouderd is, verhuist Het Gilde naar de locatie De Hoefslag/Haarweg. Dit geeft de unieke kans om de nieuwbouw ook een katalysator te laten zijn voor de nieuwe Innovatiecampus in Gorinchem-Noord.

Ontsluiting fietsen

Plekken verbinden

Drie volumes die ten opzichte van elkaar verschuiven

Het ontwerp voor het Gilde is de ontbrekende schakel op de nieuwe campus. Door het gebouw op te delen in drie volumes die ten opzichte van elkaar verschuiven, krijgt het gebouw een menselijke maat én nestelt het zich in de bestaande campusstructuur. Omdat we vinden dat techniek gezien mag worden, liggen alle praktijklokalen op de begane grond. De praktijkclusters hebben grote, te openen deuren aan de noord- en zuidzijde, maar ook veel glas aan de centrale hal die alle clusters in het gebouw verbindt. Ook in het metselwerk wordt het vakmanschap zichtbaar.

Begane grond

Begane grond met meubels

Gilde Vakcollege

Het Gilde Vakcollege is de grootste vmbo-techniekschool van Nederland. Deze unieke leeromgeving focust op technisch praktijkonderwijs. Het ontwerp vormt een intieme, technische werkomgeving waar pubers de eerste stap naar volwassenheid kunnen zetten. De praktijklokalen liggen op de begane grond en zijn ingericht als werkruimtes die de praktijk zo dicht mogelijk benaderen. Elk van deze ruimtes is door middel van transparante, te openen puien verbonden aan de buitenruimte. Hierdoor wordt het praktijkonderwijs goed zichtbaar. Op de verdieping liggen de kantoren en theorielokalen, die een intiemere wereld voor concentratie vormen. Door het programma te organiseren aan een centrale straat, ontstaat een transparant, vriendelijk en gezond gebouw. Over de centrale straat lopen de drie sheddaken, die veel daglicht binnen brengen. Aan de buitenzijde dragen de sheds bij aan een stoere en industriele uitstraling.

details

Project
Gilde Vakcollege
Locatie
Gorinchem, NL
omvang
Periode
2020-2024
Opdrachtgever
Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs & Onderzoek
Status
In ontwikkeling
Meer info
bd@dezwartehond.nl