Transformatie stationsgebied Langerwehe
Hoe en in welke richting kan Langerwehe, een Rijnlands mijngebied dat structurele veranderingen ondergaat, zich na de uitfasering van bruinkool in de toekomst ontwikkelen en herpositioneren?
De Zwarte Hond kreeg van de gemeente Langerwehe de opdracht om een stedenbouwkundig concept te ontwikkelen voor de toekomst van de stad en om het bestaande potentieel te versterken.
Met zijn centrale ligging en uitstekende (spoor)verbindingen biedt Langerwehe ideale omstandigheden en is het een ideaal startpunt op regionale schaal voor een optimale verdere ontwikkeling. Bestaande verbindingen, paden en natuurlijke kenmerken naar het Inde meer en de Eifel zullen worden versterkt en uitgebreid met nieuwe opties. Tegelijkertijd is het belangrijk om het barrière-effect van de sporen in de stedelijke ruimte te verminderen en ervoor te zorgen dat sociale controle en zichtbaarheid gegarandeerd zijn in de gebieden die in de toekomst druk bezocht zullen worden – met name de pleinen en kruisingen. Daartoe worden de westvleugel van het stationsgebouw en de parkeergarage op het voorplein verwijderd en de verbindingsgang tussen het zuidelijke en noordelijke deel van de stad groter, opener en drempelvrij gemaakt.
Verder wordt er een verbinding gecreëerd met twee ruime, natuurlijk vormgegeven pleinen aan weerszijden van de sporen. Deze zijn multi-gecodeerd en daardoor geschikt voor meerdere generaties. Ze zijn voor gebruik vanaf de begane grondzones en bieden een verscheidenheid aan activiteiten voor gebruikers, waardoor nieuwe ontmoetingsplekken en aantrekkelijke recreatiegebieden ontstaan. Om het stadscentrum langs de historische hoofdstraat te versterken en de openbare ruimte te verbeteren, zijn maatregelen op het gebied van inclusie, klimaatadaptatie, korte dagelijkse routes en de integratie van lokale identiteit cruciaal.
De versterking van het milieunetwerk, de nieuwe organisatie van het openbaar vervoer in een lus en de integratie van een eenrichtingsstraat spelen ook een essentiële rol bij het vergroten van de ruimte voor groen, biodiversiteit, verblijven en ontmoeten. De aanbevelingen zijn onderverdeeld in de gebieden groen, ruimte, gebruik, mobiliteit en mentaliteit. Voor een succesvolle implementatie is het belangrijk om samen aan de doelen te werken en iedereen de kans te geven om te participeren. Hiervoor waren er participatievormen waarbij de geïnteresseerde aanwezigen bijvoorbeeld in de huid kropen van fictieve gebruikers met behulp van persona’s of verschillende scenario’s bespraken in een wereldcafé.
Aan het eind van dit proces ontwikkelden we aanbevelingen voor actie en streefbeelden. Ze vertegenwoordigen een dynamische manier om op ontwikkelingen te reageren en de gemeente in het proces op een flexibele en toekomstgerichte manier te ondersteunen.
Het stedenbouwkundig concept werd gefinancierd door het Federale Ministerie voor Economische Zaken en Klimaatbescherming op basis van een besluit van de Duitse Bondsdag en Starke Projekt GmbH, medegefinancierd door het Ministerie van Regionale Identiteit, Gemeenschappen en Lokaal Bestuur, Bouwen en Digitalisering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.