De Zwarte Hond en Kraftraum winnen prijsvraag voor het ontwerp van een nieuwe klimaatbestendige woonwijk in Bremen Vahr

Voor een 2,8 hectare groot terrein aan de Konrad-Adenauer-Straße in de Bremense wijk Vahr, grenzend aan een volkstuinencomplex, ontwierp De Zwarte Hond een op meerdere generaties gerichte sfeervolle en duurzame woonwijk: Bremen Hofgarten. De rijtjes herenhuizen (45) en compacte appartementen (105) zijn gegroepeerd rond een centrale, ruime hof. Deze hof krijgt door de omringende bebouwing en een stenen tuinmuur een intiem en besloten karakter. De tuin zelf zal uitnodigend worden ingericht en zal voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Het grootste huizenblok staat aan de straat. Het bevat seniorenwoningen, met op de begane grond een kinderopvang. Daarmee wordt de interactie tussen de generaties bevorderd en krijgt het project een adres. Een poort in dit blok markeert de toegang tot de hof, waaromheen de andere woningen zijn gesitueerd, deels in kleine appartementengebouwen en deels in bescheiden rijtjes herenhuizen. Deze hof creëert een gemeenschapsgevoel en identiteit. Omdat hij niet doorkruist hoeft te worden om de parkeerplaatsen te bereiken, kan hij volledig autovrij zijn. Deze stedenbouwkundige opzet zorgt er ook voor dat de bewoners geen geluidsoverlast ervaren van de auto’s en trams in de Konrad-Adenauer-Straße.

Voor de appartementengebouwen komt een grote ondergrondse parkeergarage, bereikbaar vanaf de straat. Het parkeren voor de herenhuizen gebeurt op twee plekken aan de rand van het gebied, op parkeerterreinen met overkappingen die zijn voorzien van zonnepanelen. Bezoekersparkeren vindt plaats bij de ingang van het buurtje. Hier kunnen ook pakketkluizen komen, zodat ook bezorgdiensten de buurt niet in hoeven en rust gewaarborgd blijft.