De Zwarte Hond ontwerpt entree voor de Liebigstraße in Keulen

Twee bestaande driehoekige bouwblokken bij het S-Bahn-station Nippes in het noorden van Keulen zullen worden opgehoogd. Ook zullen twee gaten tussen de uit de jaren zestig stammende gebouwen worden opgevuld met nieuwe bebouwing. Vonovia, een van de grootste Duitse vastgoedbedrijven, was op zoek naar een stedenbouwkundig en architectonisch concept voor het ca. 1,1 ha grote gebied aan weerszijden van de Liebigstraße. Eind augustus won het ontwerp van De Zwarte Hond de selectie voor de realisatie van het project.

In totaal zullen zo’n 60 nieuwe woningen worden gebouwd, de helft in de nieuwbouw, de andere helft in de opgetopte volumes. Terwijl bij de nieuwbouw de focus ligt op rolstoeltoegankelijke en gezinsvriendelijke appartementen, moeten de loftachtige optoppingen zorgen voor een bijzonder woonaanbod dat nieuwe doelgroepen naar de Liebigstraße zal lokken. Deze bijzondere uitbreidingen zijn modulair ontworpen en ze veranderen de huidige zadeldaken in een speels daklandschap. Grote nieuwe ramen bieden uitzicht op de stad en de hemel. Samen met de kleurrijke gevels van de bouwblokken geeft dit daklandschap karakter aan de transformatie van de Liebigstrasse, die de komende jaren zal doorzetten met andere projecten en die de straat een nieuw gezicht zal geven. Door bij de S-Bahn met de nieuwbouw een hoek van een bouwblok af te snijden ontstaat een buurtpleintje waar het openbare leven zich kan afspelen. In de plinten is hier plaats voor commerciële voorzieningen.

Voor het ontwerp van de plattegronden van zowel de optoppingen als de nieuwe gebouwen was de hoge geluidslast van de straatgevels bepalend. Serviceruimten liggen aan de drukke kant van de straat, terwijl de slaapkamers steeds op de binnenplaatsen zijn georiënteerd. In de nogal rumoerige omgeving kunnen de rustige gemeenschappelijke binnenhoven gebruikt worden als ontmoetingsplaats voor de bewoners. De focus ligt op de verblijfskwaliteit, die iets te bieden moet hebben voor jong en oud. Zo is er plaats voor stedelijk tuinieren en een grote kinderspeelplaats. Ook zijn er retentie- en infiltratieruimtes, want om bij het optoppen van de volumes gewicht te sparen is afgezien van de toepassing van groene daken. Het opgevangen regenwater komt ten goede aan de planten en helpt hittestress tegen te gaan.

Het begin van de bouwwerkzaamheden is gepland voor 2022.