Innovation in Politics Award 2021 voor Rijnvliet

De ‘eetbare’ buurt Rijnvliet in Utrecht heeft internationaal de aandacht getrokken door het winnen van de Innovation in Politics Award 2021. In deze nieuwe buurt, gelegen in het Utrechtse Leidsche Rijn, is door de samenwerking tussen bewoners en de gemeente het idee ontstaan om de openbare ruimte in te richten als een centraal voedselbos. Al het groen is eetbaar voor mens plant en dier. Het plan voor de inrichting van de eetbare woonwijk is uitgewerkt door Food Forestry Development, Felixx Landscape Architects & Planners en De Zwarte Hond.

The Innovation Politics Institute, een organisatie die vernieuwing in de politiek nastreeft, organiseert jaarlijks een prijs voor succesvolle, creatieve en innovatieve projecten die via de politieke inzet tot stand komen. Een publiek van meer dan 1000 Europese burgers kon stemmen op 413 Inzendingen uit 25 Europese landen.

Het project ‘eetbare buurt Rijnvliet’ is in de categorie Ecologie als winnaar uitgeroepen omdat het het project uitblinkt op innovatie, partcipatie en duurzaamheid. De organisatie vindt dat het project op die aspecten als voorbeeld kan dienen voor andere landen in het realiseren van de balans tussen vergroenen en verdichten.

De Zwarte Hond is blij om aan dit project te hebben bijgedragen en moedigt soortgelijke projecten aan die bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

Visualisatie: Felixx