Ken Je Stad, Maak Je Stad!
Wat weten wij eigenlijk van de plek waar we wonen? Wat weten we van de geschiedenis van onze eigen stad ‘Roffa’? Waar komt de naam vandaan? Welke gebeurtenissen in het verleden hebben ervoor gezorgd dat de stad is wat zij is?
Ken Je Stad, Maak Je Stad is een initiatief van Ellen Schindler, partner/CEO van De Zwarte Hond, en gaat over de liefde voor een stad, en kennis over een stad. Over architectuur en stedenbouw. Over verhalen vertellen, en verhalen maken. Over jou en iedereen, de bewoners van een stad. Maar meer nog over en vóór jongeren. En hoe zij de stad - hún stad - beter kunnen leren kennen, beter kunnen begrijpen en beter kunnen máken.
Ken Je Stad, Maak Je Stad gaat naar de oorsprong van het ontstaan van Rotterdam en volgt van daaruit de sporen naar de stad zoals zij nu is, aan de hand van verschillende historische verhaallijnen: via de Dam in de Rotte, Rotterdam als waterstad en later havenstad, het bombardement en de Wederopbouw, etc. Deze tijdslijn geeft momenten in de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam weer die beeldbepalend zijn geweest voor de stad zoals wij die nu kennen. Deze momenten zijn de basis van het boek, van waaruit Abdelkader Benali het literaire verhaal gaat vertellen en illustratoren de verschillende tijdsperiodes gaan verbeelden.
Het project resulteert over een jaar in een beeldverhaal, een graphic novel, die niet alleen in de boekhandel te verkrijgen is, maar – en daar zijn wij heel trots op – in een gratis schooluitgave die aan alle ruim 7000 brugklassers zal worden uitgereikt op het moment dat zij naar de middelbare school gaan. Het moment waarop zij hun vleugels uitslaan, hun actieradius vergroten, en de stad gaan verkennen. Hún stad!
Iedereen is stadmaker
Doel van Ken Je Stad, Maak Je Stad is architectuureducatie een vaste plek te geven in de stad. Kun je interesse creëren voor architectuur en stedenbouw bij een brede diverse groep, door hen te laten zien hoe je invloed kunt uitoefenen op de ontwikkeling van je eigen straat, wijk, stad? En daarmee ook thema’s als diversiteit, leefbaarheid, inclusiviteit, duurzaamheid en energietransitie te belichten?
Dit document vertelt over het onderzoek hiernaar vanuit een kernteam, samen met een brede groep experts en creatieven binnen de stad Rotterdam. Veel disciplines mogen meedenken: historici, stedenbouwkundigen, architecten, verhalenvertellers, onderwijsdeskundigen, grafici, tekstschrijvers, illustratoren, filmers, fotografen en uitgevers.
Het project Ken Je Stad, Maak Je Stad gaat echter niet alleen over architectuur, stedenbouw en geschiedenis. Het gaat over stadmaken in de breedste zin, en hoe die stad gevormd wordt door individuen, samen met een community.
Het boek raakt ook de onderwerpen burgerschap, leesplezier, maken, bouwen en vakmanschap. Het roept op om een verschil te maken in jouw stad én in je eigen toekomst. Je hebt een stem. Gebruik die!
Vóór iedereen, dóór iedereen
Het project is een boek over Rotterdammers, vóór Rotterdammers en dóór Rotterdammers: bijna veertig historici, schrijvers, onderwijskundigen, ontwerpers, filmers, fotografen, spoken-word artiesten, illustratoren, een uitgever, printer en nog zo veel anderen, werken mee aan deze uitgave.
Zo werken onder andere mee: Abdelkader Benali, Michelle Provoost, Simone Rots, Martijn Balm, WOAU, Uitgeverij De Meent, Het Lyceum Rotterdam, Boy Akkerman, Marvin Bruin, Egon de Regt, Stang Gubbels, Edwin Hagendoorn, Hanco Kolk, Diana Kusuma, Esther Malaparte, Sterre Richard, Sai Rodrigues, Marcel Ruijters, Rachel Sender, Gwen Stok en M.
Een bijzonder project met een bijzonder eindresultaat: een beeldverhaal over de historische ontwikkeling van de stad Rotterdam.
Het feit dat álle brugklassers een gratis boek ontvangen bij de start van schooljaar 2022/2023 om zo hun stad te leren kennen maakt het project uniek in Nederland!
Beelden v.b.n.o:
Esther Malaparte
Egon de Regt
Boy Akkerman
Edwin Hogendoorn
Bekijk publicatie
Gepubliceerd in het FD op 01-05-2021
