Maximale geluidsisolatie met maximaal uitzicht en zonlicht in Keulen Kalk

Het is lastig om woonruimte te creëren in dichtbebouwde binnenstedelijke gebieden. Hoewel deze gebieden vaak grote potentie hebben, gaat het vaak om ‘moeilijke’ percelen, die bovendien te kampen hebben met geluidsoverlast. Dit was ook het geval in Keulen, waar De Zwarte Hond in de opkomende wijk Kalk in het kader van een prijsvraag een ontwerp maakte voor hoogwaardige woningen, een kinderdagverblijf en openbare groenvoorzieningen.

De nadruk van het ontwerp ligt op het minimaliseren van het omgevingsgeluid. De ramen in de woon- en slaapkamers moeten op elk moment van de dag of nacht geopend kunnen worden, dus kunnen ze niet georiënteerd zijn op de richting waaruit het lawaai komt. Dit levert een gebouw op met een karakteristieke prismatische vorm en met twee gevels die sterk van elkaar verschillen: maximale oppervlakte en maximaal zonlicht naar het westen toe en maximaal uitzicht met maximale geluidsbescherming naar het oosten toe. Zo ontstond een gebouw met een opvallend silhouet en bijna 140 woningen.

Ook al heeft De Zwarte Hond de prijsvraag niet gewonnen, we zijn trots op het uitgewerkte concept. We feliciteren LK Architekten met hun winnende ontwerp.