De Martinus

Arnhem, NL

Welke schaal heeft een woongebouw in de binnenstad van Arnhem?

Arnhem

De Martinus

De gemeente Arnhem wil door middel van een aantal stedelijke ingrepen de historische binnenstad verlevendigen en haar weer beter verbinden met de rivier. Voor de prominente locatie tussen de Eusebiuskerk en het Focus Filmtheater ontwierp De Zwarte Hond het woongebouw De Martinus. De Martinus maakt het vernieuwde Kerkplein echt af en daarmee krijgt het hele centrum van Arnhem een kwaliteitsimpuls.

Studies naar volumeopbouw en gevelindeling

Het gebouw vormt één geheel, zonder dat de dertien afzonderlijke woningen herkenbaar zijn. Door het stapelen van verschillende verticale ritmes sluit het gebouw zowel goed aan op het horizontaal geordende ontwerp van het filmhuis als op het stadhuis, de rechtbank en de kerk. Dankzij de royale raampartijen hebben de gevels een open karakter en valt er veel daglicht de woningen binnen. Door de grote diepte van de neggen is privacy voor de bewoners in de binnenstad toch gegarandeerd.

De Martinus

Tussen de Eusebiuskerk en het Focus Filmtheater realiseerde De Zwarte Hond De Martinus, een voornaam gebouw met dertien unieke grondgebonden woningen en twee commerciële ruimtes. Van buitenaf is niet te zien waar de verschillende woningen beginnen en waar ze eindigen; het gebouw straalt heel bewust één geheel uit, zodat het ook qua schaal goed past tussen de publieke gebouwen in de nabije omgeving. De Martinus maakt het vernieuwde Kerkplein echt af en daarmee krijgt het hele centrum van Arnhem een kwaliteitsimpuls.

Het volume bestaat uit twee haakvormige gebouwdelen, die op een subtiele manier in elkaar grijpen. De dertien woningen zijn onderverdeeld in drie basistypen, die gemeen hebben dat ze allemaal van een dakterras zijn voorzien. Voor de verdere indeling kon door de bewoners uit vele varianten worden gekozen. Woonwerkruimtes en twee winkels voegen op de extra hoge begane grondverdieping kleinschalige bedrijfsruimte toe aan de functiemix van het stadscentrum. Belangrijk voor het eindresultaat was de keuze van de (lokaal geproduceerde) steen, die zowel bij de kerk als bij de rest van de omgeving moest passen.

details

Project
De Martinus
Locatie
Arnhem, NL
omvang
3.300 m²
Periode
2016-2019
Opdrachtgever
KlokGroep
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s