IKC De Vaart

Nieuwkoop, NL

Past een groot gebouw in een klein dorp?

Ter Aar

Integraal Kindcentrum (IKC) Ter Aar

In opdracht van de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop ontwierp De Zwarte Hond het Integraal Kindcentrum (IKC) De Vaart in Ter Aar (gemeente Nieuwkoop). De verschillende onderwijsfuncties en openbare voorzieningen moesten onder één dak worden samengebracht, maar wel op een manier die paste bij de kleinschaligheid van de locatie.

Cluster met flexibele ruimtes

Gevelconcepten

Hart verbindt alles

Door het gebouw op te delen in verschillende kleinere volumes, de sporthal verdiept aan te leggen en de gevels optisch in twee lagen te verdelen is het gelukt om ondanks de omvang van het programma aan te sluiten bij de groene omgeving.

De vriendelijke uitstraling zet zich door in de ongedwongen en sfeervolle leefruimte die het hart van het gebouw vormt. Alle gebruikers, jong en oud, komen hier samen.

IKC De Vaart

Het Integraal Kindcentrum (IKC) in Ter Aar huisvest een basisschool, een kinderopvang, een Centrum voor Jeugd en Gezin, een bibliotheek en een gedeelde sporthal. De uitdaging van het ontwerp bestond eruit om de veelheid aan gebruikers samen te brengen onder één dak, binnen een beperkt oppervlak en in lijn met de kleinschaligheid van het dorp.

Het 6.700 m2 grote L-vormige gebouw is opgedeeld in verschillende kleine volumes, met herkenbare zadeldaken als afspiegeling van de omgeving. Het sportcomplex is drie meter in de grond verzonken. De gevel is horizontaal in tweeën gedeeld, met een bakstenen plint en een met hout bekleed deel erboven, waarmee het volume van het gebouw optisch nog verder wordt gereduceerd. Het gebouw krijgt hierdoor een vriendelijke uitstraling en schikt zich in zijn groene omgeving.

Op het snijpunt van de twee vleugels bevindt zich de twee verdiepingen hoge hal: de centrale ontmoetingsplek waar iedereen langsloopt en waar alle functies samenkomen. Ook de bibliotheek bevindt zich hier. Op deze plek valt het daglicht ruimschoots binnen en dankzij de warme houtafwerking ontstaat een gevoel van gastvrijheid.

Felixx Landscape Architects & Planners ontwikkelde de buitenruimtes en het masterplan van het gebied.

details

Project
IKC De Vaart
Locatie
Nieuwkoop, NL
omvang
6.700 m²
Periode
2017-2021
Opdrachtgever
Gemeente Nieuwkoop
Discipline
Architectuur
Programma
Cultuur, Onderwijs
Status
In ontwikkeling
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s