Vakantiewoningen De Ville Buiten

Schiermonnikoog, NL

Hoe maak je privacy in een collectief?

Schiermonnikoog

De Ville Buiten

De Badweg is de verbinding tussen het dorp Oosterburen en het Noordzeestrand. Halverwege, tussen de Badweg en de ten westen daarvan liggende duinen en naast de monumentale rooms-katholieke kerk, ligt de Ville Buiten. Waar het bestemmingsplan een grootschalig gebouw toeliet, is met respect voor het typisch Schiermonnikoogse landschap gekozen voor een kleinschalige opzet van vakantiewoningen.

Kleine duinen zorgen voor privacy

Routes respecteren de privacy

Privacy tussen de villa’s

Oriëntatie op het zuiden

De locatie

Lange zichtlijnen tussen de villa’s door

Zichtlijnen vanaf de terassen

De beleving van het bijzondere landschap en van de elementen vormde het uitgangspunt voor het ontwerp, dat zowel de vakantiewoningen als de buitenruimte betrof.

Vanaf de Badweg is het doorzicht op het achterliggende duingebied bewaard gebleven. De woningen liggen vrij verdeeld in het duinlandschap, op zo’n manier dat ze elk hun privacy hebben. Het natuurlijke materiaalgebruik en de grote openingen aan de veranda versterken het landschappelijke karakter van de woningen.

Vakantiewoningen De Ville Buiten

Beschut aan de Badweg, in Nationaal Park Schiermonnikoog, liggen 11 houten vakantiewoningen die samen de Ville Buiten vormen. De robuuste huizen liggen als hazen tegen het duin aan. Door de stevige vorm, de natuurlijke uitstraling van het hout en hun bescheiden opstelling in het omliggende landschap manifesteren de huizen zich als eenheid en verstoren ze de omgeving niet. Ze horen er thuis. De woningen hebben geen erfafscheidingen en liggen op verschillende hoogtes in het duinlandschap, waardoor de beleving van de plek wordt versterkt.

De inrichting van het landschap is bepaald door typische duinbegroeiing als doornstruiken en ‘harde’ grassoorten. Privacy en beschutting zijn verkregen door aanplant van bomen en heesters. De woningen zijn op het zuiden georiënteerd en hebben profijt van de ochtendzon op hun dakterras en van de ondergaande zon op de veranda. Een glazen luifel boven de veranda maakt deze ook bruikbaar bij slechter weer. Door zoveel mogelijk onderdelen prefab op de vaste wal te maken is de bouwtijd geminimaliseerd, net als de belasting van de omgeving door aan- en afvoer van bouwmaterialen.

details

Project
Vakantiewoningen De Ville Buiten
Locatie
Schiermonnikoog, NL
omvang
1.383 m²
Periode
2003-2008
Opdrachtgever
Kapenglob BV
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock, Ronald Zijlstra
Awards
  • BNA Gebouw van het Jaar
    Regio Noord
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s