Foto: Erno Wientjens

“Rotterdam Zuid heeft van alles, maar de samenhang ontbreekt”

Jeroen de Willigen, creatief directeur en stedenbouwkundige bij De Zwarte Hond, blikt terug op de werktafelsessie met Rotterdamse stadmakers tijdens het stadmakerscongres 2022. Zijn reflectie is samengevat in de Koers op Zuid Gazet die naar aanleiding van het atelier is samengesteld door de gemeente Rotterdam en De Zwarte Hond.

Als ateliermeester doet De Willigen de oproep nieuwe verbindingen te initiëren: “We kunnen het gerafelde stadsweefsel repareren door draden te vlechten. Dat kunnen we door elkaar niet-vooringenomen, onbekommerd, en onbevangen aan te spreken – en uit te laten spreken”. parafraseert hij Arjen van Veelen. De goede, vaak bevlogen, gesprekken tussen de stadmakers aan de acht verschillende werktafels die 4 november in Theater Zuidplein plaatsvonden waren daarom erg waardevol, en de grote opkomst was enthousiasmerend.

Een aanpak voor Rotterdam Zuid met louter pragmatische, sectorale en op zichzelf staande oplossingen gaat Zuid niet helpen. De Willigen: “Dat brengt niet de broodnodige samenhang in Zuid en die sectorale oplossingen vragen bovendien meer ruimte, geld en tijd. Integraal deze vraagstukken oplossen is de richting waarin we het hier moeten – en willen – zoeken. Dit vereist kennis, visie, eigenaarschap en regie”.

Als meest waardevolle inzicht vanuit deze werktafelsessie noemt De Willigen het breed gedeelde vertrouwen onder de aanwezigen dat Zuid voor een groot deel zélf haar boontjes kan doppen: veel van de oplossingen liggen besloten in het karakter en de kwaliteit van de bestaande stad. Voor die oplossingen mogen we niet te klein denken, maar ook zeker niet te groot.

Via de link is de Koers op Zuid Gazet te vinden. In aanloop naar de gemeentelijke vaststelling van deze gebiedsuitwerking van de Omgevingsvisie organiseert de gemeente verschillende manieren en momenten om over de Koers in gesprek te gaan. De werktafelsessie op het Stadmakerscongres was de aftrap van dit participatieproces.