Duurzame herbestemming en transformatie van leegstand resulteert in mooi wonen op Koopmansplein

Vanwege grote leegstand in het winkelgebied van Assen kreeg De Zwarte Hond de opdracht een nieuwe bestemming te zoeken voor de eerste verdieping van het winkelgebied Forum, dat ook al geruime tijd kampte met leegstand.

Het pand bevindt zich aan de Oostkant van het Koopmansplein, het meest prominente plein van Assen. Op de begane grond is veel bedrijvigheid, dit door de belangrijke positie aan het plein. In het ontwerp van De Zwarte Hond wordt één bouwlaag gesloopt en worden drie bouwlagen aan het pand toegevoegd. Deze toevoeging omvat 43 appartementen van 45 – 75 m2 voor een diverse doelgroep.

Door op de Noordhoek een verblijfsplek te maken sluit het nieuwe pleinontwerp van OKRA landschapsarchitecten goed aan op het architectonisch ontwerp van De Zwarte Hond. Stedenbouwkundig vraagt het grote plein om een stevige wand. Een hogere wand maakt het plein intiemer, de actieve plint zorgt voor levendigheid. Op de hoeken zijn hoogte accenten aangebracht, welke kenmerkend zijn voor de binnenstad van Assen. Het gebouw voegt zich naar de grote schaal van het plein en de kleinschaligheid van de oude binnenstad. Door de oude glazen passage te slopen hoort het gebouw weer bij de fijnmazigheid van het centrum en ontstaat er een poort vanuit de Oude Straat richting het Koopmansplein.

De Zwarte Hond heeft voortgebouwd op de bestaande fundering en constructie van de begane grond, hierdoor is gekozen voor een lichte constructie van staal met een invulling van houten wanden en vloeren. Aansluiting op de plint is gemaakt door het verticale ritme van de arcade en de betonnen penanten over te nemen in de gevel. Voor de buitengevel is gekozen voor veel glas en een warme tint geanodiseerd aluminium. Zichtbaar vanaf het plein is een afwisselend ritme van houten loggia’s en glazen puien. De binnen gevel en de galerij van hout zorgen voor een zachte en warme binnenwereld, waar het gekozen materiaal bijdraagt aan de sfeer en akoestiek. De collectieve daktuin, als ontmoetingsplek voor de bewoners, maakt het gebouw compleet. Een mooie opdracht die bijdraagt aan een duurzame herbestemming en transformatie van leegstand.

De transformatie Koopmansplein is een samenwerking met ABTWassenaar - bouwfysica en Goudstikker de Vries – constructeur. Forum Vastgoed BV is de opdrachtgever.